Prireditelji letošnje druge tekme finsko-norveške nordijske turneje v smučarskih skokih so v Kuopiu danes namesto poskusne serije izpeljali kvalifikacije, ki so jih morali včeraj zaradi močnega sneženja in težav z merilci vetra odpovedati. Poleg Petra Prevca, ki ima nastop zagotovljen, bo na tekmi nastopilo še pet slovenskih skakalcev.

Jernej Damjan je imel tretji dosežek kvalifikacij, Matjaž Pungertar 15., Nejc Dežman je bil med kvalifikanti 30., Jaka Hvaka 33. in Jurij Tepeš 39. Brez nastopa na današnji tekmi (16.30) je ostal Jaka Hvala.

Nordijska turneja se je sicer začela z nedeljsko tekmo v Lahtiju, ki jo je dobil Poljak Kamil Stoch in s tem prevzel tudi vodstvo v svetovnem pokalu. Boj za veliki kristalni globus bo še izjemno zanimiv. Do konca je le še pet tekem, Stoch ima na prvem mestu 1131 točk. Slovenski junak minulih zimskih olimpijskih iger Peter Prevc je zdaj drugi (1078), tako da bo vnovič napadal rumeno majico, na tretjem mestu pa je Freund (907), ki je prav tako v izjemni formi.

 Danes bo tako po Lahtiju na sporedu druga tekma turneje, nato pa se bo skakalna karavana preselila na Norveško, kjer bosta tekmi v Trondheimu in Oslu, preden se bo svetovni pokal končal na finalu v Planici.