Zimski športi

Česa se boji Tina Maze?

Jurij Završnik
28. 2. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Včasih je težko pogledati nazaj, ker te je strah, da bo vse skupaj izginilo.

Grega Wernig

Ker te je strah, da so bile vse samo sanje in da se boš zbudil ter te bo stvarnost vrnila v realnost. No, pri Tini Maze ni tako. Nje res ni pogosto strah in brez težav pogleda nazaj ter se iskreno veseli trenutka, v katerem živi. Tako je bilo tudi v torek popoldan in zvečer v njeni Črni.

Soči so bile zadnje olimpijske igre velike šampionke.

»Najbolj poseben trenutek je bil na podelitvi zlate kolajne v veleslalomu, ko sem ob stopanju na najvišjo stopničko videla mamo in očeta,« je dejala Tina, ki je navdušena tudi nad odzivom otrok v šolah, ki so iskreno navijali zanjo in se veselili njenih uspehov. »Zdaj pa vidim, kako je bilo v Sloveniji, vse svoje navijače, otroke v šolah, kako so se veselili, kako so to doživljali ... Zdaj počasi dojemam, kako je bilo doma. Bilo je res izjemno in se vsem zahvaljujem ... ne zahvaljujem, lepo mi je pri srcu, da so se tako veselili.« Otroci so bili tisti, ki so najbolj stiskali pesti za Tino, in namenila jim je nekaj časa, da je podpisovala kartice, šale, kape, majice in še kaj, da bodo imeli trajen spomin nanjo. »Res sem včasih tudi jaz skakala pod odrom in čakala na črnjanske olimpijce in poglejte, kje sem danes. Upam in verjamem, da bo tudi kdo izmed vas, ki ste me danes prišli pozdravit, nekoč stal na tem odru. Zame je bilo to, da sem videla vse te odlične  športnike, največja vzpodbuda in tudi zato sem prišla tako daleč,«je na odru govorila Tina.

Pozneje je Mazejeva (ki je doma kar sama sebi vodila novinarsko konferenco) razmišljala tudi o tem, kaj bo počela po končani karieri. »Res je, da imam rada otroke in, kot veste, študiram na Pedagoški fakulteti v Mariboru, tako da si bom pridobila nekatere osnove vzgoje. Rada delam z otroki, ker so najbolj hvaležna bitja. In če se bo nekoč zgodilo, bom otroke učila oziroma jih trenirala smučanje. Z otroki bi res delala. Skoraj zagotovo pa ne bom trenirala starejših oziroma odraslih, ker je tekmovalni šport preveč stresen,« je govorila Tina. No, na novinarski konferenci spet ni šlo brez tako simpatičnega koroškega narečja, s katerim se je na odru, pred množico navdušenih navijačev, večinoma Korošcev, počutila zelo domače. Tudi take stvari je treba ceniti - lepoto raznolikosti slovenskega jezika, ki dela vsako vas in vsakega človeka tako posebnega.

Tina se ni mogla izogniti vprašanjem o svoji nadaljnji karieri. Ponovila je, da so bile to zagotovo njene zadnje olimpijske igre. Njen cilj je uspešno zaključiti letošnjo sezono ter se dobro pripraviti še na naslednjo, v kateri je na sporedu še svetovno prvenstvo. »Da, moj cilj za naslednjo sezono je nastop na svetovnem prvenstvu v Vailu in Beaver Creeku. Mogoče je kdo narobe razumel moje izjave. Moj športni cikel je bil naravnan štiriletno, do olimpijskih iger v Sočiju. Ne bom lagala nikomur, ne sebi in ne vam. To so bile moje zadnje olimpijske igre. Ne mislim iti na naslednje, moji cilji so zdaj kratkoročni. To pomeni, da želim to sezono zdržati do konca v maksimalni formi ter narediti, kar se še da narediti. Zaostanek je velik, a vrata še niso zaprta in borila se bom do konca,« je napovedala Mazejeva.

So bile zadnje res zadnje?

Soči so bile zadnje olimpijske igre velike šampionke. To se sliši tako določeno in malce žalostno. Je pa popoln nesmisel, da se Tino v tem trenutku sprašuje, do kdaj. Vrhunski šport je nepredvidljiv in lahko se zgodi marsikaj. Tudi to, da bo Tina že po tej sezoni končala kariero ali da bo nastopila tudi na naslednjih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu. Tina bo takrat stara 34 let, kar ob njeni telesni pripravljenosti še ne bi smela biti prevelika telesna ovira. Seveda bo izjemno težko, če bi tudi naslednje štiri sezone tekmovala v vseh disciplinah, kar predvsem psihično (pa seveda tudi fizično) vsakič popolnoma izčrpa posameznika. Zato se je treba v tem trenutku posvetiti samo naslednji tekmi, zaključku te sezone, ki bo prišel čez tri tedne. Potem si mora Tina vzeti čas za oddih in razmislek, kako naprej. In potem bo sama povedala, ne da bi jo vprašali, do kdaj bo še tekmovala na tako vrhunski ravni kot zadnjih nekaj let.   

In spet ne bo gledala nazaj, ampak bo imela tako kot vedno cilje pred sabo in naredila bo vse (pa naj bodo kakršnikoli), da jih doseže. Glede na vse ji bo spet uspelo.