Zimski športi

Zmaga Norvežanom, dober nastop Faka premalo

STA/M.J.
7. 12. 2013, 20.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Norvežani Velle Christiansen, Ole Einar Bjoerndalen, Tarje Boe in Emil Hegle Svendsen so zmagovalci moške biatlonske štafetne tekme za svetovni pokal v avstrijskem Hochfilznu. Slovenci, dobro je nastopil le Jakov Fak, so zasedli skromno 14. mesto.

Reuters

V boju za zmago je zimzeleni Bjoerndalen Norvežane v drugi predaji pripeljal v vodstvo, Boe je položaj obdržal, Hegle Svendsen pa izkoristil napake tekmecev in zanesljivo zmagal. V končnici so se za drugo in tretje mesto spopadli Šved Carl Johan Bergman, Rus Dmitrij Mališko in Avstrijec Simon Eder, ki jih je po zadnjem streljanju ločevalo pet sekund. A Avstrijec tempa ni zdržal, Bergman pa je bil v finišu močnejši od Mališka.

Slovenci so tudi v štafeti potrdili slabo formo. Mladi Simon Kočevar po pričakovanjih ni zdržal ritma najboljših in kot 17. predal z zaostankom slabe minute in pol. Bauer je zaostanek povečal še za slabih 50 sekund, Marič pa je po kazenskem krogu Faku štafeto na 16. mestu predal z zaostankom 3:42 minute.

Fak je v pokazal, da je dobro pripravljen. Kljub popravljanju stoje je razliko za vodilnim Svendsnom po drugem streljanju zmanjšal za 13 sekund, se prebil na 14. mesto, vse ostale ekipe pa so bile preveč oddaljene, da bi Slovenijo lahko pripeljal med prvo polovico nastopajočih.

"Na streljanju bi morali narediti več, da bi lahko računali na boljšo uvrstitev. Sam sem startal že precej zadaj in ko sem v daljavi pred seboj zagledal Bolgara in Belorusa, mi je bilo takoj jasno, da bom moral pošteno pohoditi plin. Poskušati sem priboriti čim več mest, da bi bila vsaj uvrstitev videti spodobno. Streljal sem hitro, tudi več tvegal, zato tudi popravljalni strel v položaju stoje. Razlika med desetim in šestnajstim mestom je bila zares velika, zato več ni bilo možno storiti," je v cilju pojasnil Fak.

"Štirinajsto mesto res ni dobro, četudi vemo, da jih je bilo še trinajst za nami. Imeli smo samo enega razpoloženega tekmovalca, ki je uspel v zaključku nadoknaditi dve mesti, kar trije pa so opravili slabše, kot so zmožni. Morali smo prevzeti tudi nekaj tveganja, ko smo v prvo predajo postavili neizkušenega tekmovalca, ki je prvič nastopil v štafeti v svetovnem pokalu.

Upali smo, da bo tempo bolj počasen in bo uspel držati priključek z glavnino. Malo je imel tudi smole, saj je izgubil palico, ki mu jo je povozil sotekmovalec in še tam izgubil nekaj časa. Minuta in pol zaostanka po njegovi predaji niti ni tako veliko, sama predaja na 19. mestu pa res ni bila najbolj spodbudna. Težko se je potem tudi ostalim tekmovalcem zbrati in motivirati za nadaljevanje tekme, saj gre bolj za lovljenje rezultata in potem se vrstijo tudi napake.

Večino časa so tekmovalci tekli sami ali celo vlekli koga za seboj, s tem pa je težko napredovati. Za želeno osmo mesto bi morali biti kar dve minuti hitrejši, kar pomeni, da bi moral vsak doprinesti po pol minute. Na naslednjem štafetnem nastopu v Franciji bomo prav gotovo v ospredje postavili oba najboljša in s tem ohranili stik ter upali na dober razplet tudi v zadnjih dveh predajah," je današnji slovenski nastop ocenil glavni trener Uroš Velepec.