Zimski športi

Tina Maze je zmagovalka!

STA / S.R.
27. 10. 2012, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Črnjanka Tina Maze je prepričljivo zmagala v veleslalomu v avstrijskem Söldnu, s katerim se je začela nova sezona svetovnega pokala alpskih smučark.

Črnjanka Tina Maze je v finalu veleslaloma v avstrijskem Söldnu potrdila prepričljivo vodstvo po prvi vožnji za svojo dvanajsto zmago v karieri. Na prvi tekmi v novi sezoni svetovnega pokala alpskih smučark je dosegla 57. slovensko zmago v tem tekmovanju. Njen uspeh je s 13. mestom dopolnila Ana Drev (4,39). Na prvi tekmi v novi sezoni svetovnega pokala alpskih smučark je bila druga Avstrijka Kathrin Zettel (+0,42) in tretja njena rojakinja Stefanie Köhle (+1,71).

Tina je bila prepričljiva že po prvi vožnji, saj je bila s časom 1:11,95 kar 74 stotink boljša od drugouvrščene Tesse Worley, medtem ko je tretjeuvrščena Nemka Viktoria Rebensburg zaostala za več kot sekundo (+1,02). 

Ana Drev je bila po prvi vožnji 22. (+3,52) in je v drugo odlično nastopila in dosegla tretjo najboljšo uvrstitev v karieri. Pred tem je bila na tekmah svetovnega pokala le enkrat 11. in 8. V finalno vožnjo, ki so jo zaradi megle prestavili dvakrat po pol ure, pa se ni uvrstila Ana Bucik; prvi nastop je končala na 52. mestu z več kot osmimi sekundami in pol zaostanka (+8,55).

Tina Maze je dosegla 57. slovensko zmago v svetovnem pokalu alpincev, od tega so jih 23 dosegli smučarji, 34 pa smučarke. Mazejeva ima sedaj devet veleslalomskih zmag ter po eno v smuku, superkombinaciji in slalomu. Le ena superveleslalomska zmaga jo loči od tega, da bi postala šesta smučarka v zgodovini, ki bi zmagala v vseh petih disciplinah. To je pred tem uspelo le Američanki Lindsey Vonn, Avstrijki Petri Kromberger, Švedinji Pernilli Wiberg, Hrvatici Janici Kostelić in drugi Švedinji Anji Pärson. Mazejeva v minuli zimi ni stopila na zmagovalne stopničke pokala. To ji je zadnjič uspelo 18. marca 2011 na finalu v švicarskem Lenzerheideju, ko si je s svojo prvo slalomsko zmago zagotovila tretje mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala alpskih smučark. Uspeh je v prejšnji zimi nadgradila s skupno drugim mestom.

Svetovna prvakinja Tina Maze je v Söldnu pred desetimi leti dosegla svojo prvo zmago v pokalu in na tem ledeniškem uvodu v sezono ta uspeh ponovila še leta 2005. Lani je bila v Söldnu kot najboljša Slovenka 23. in je zaradi oklevanja pri odločitvi o dolžini smuči sezono začela neprepričljivo. Med poletnimi snežnimi pripravami na sezono ji je uspelo ob pomoči italijanskega serviserja Andree Vianella, ki se je pridružil njeni ekipi, izbrati ustrezne smuči in opremo, kar ji lani ni šlo od rok, prilagodila pa se je tudi na letošnja drugačna pravila pri opremi.

"Dobro smo izbrali material in to mi je vlilo dodatno samozavest. Pred drugo vožnjo sem bila zelo prepričana vase. Običajno sem bila zelo zahtevna do sebe pred prvimi vožnjami na prvih tekmah, tokrat nisem pri sebi ustvarila takega pritiska. Smučala sem tako, kot da bi bila na treningu. Zato moje prepričljivo vodstvo ni bilo presenetljivo," je dejala takoj po prvi vožnji, nato pa dolgo čakala, preden se je finalni nastop vendarle začel. "V prvi vožnji sem imela izjemen občutek, v drugi pa je šlo le še za boj na zelo zahtevni progi. Vesela sem, da se je vse izšlo po mojih željah. Zaradi velike prednosti sem bila pred finalom sproščena, kar se mi v preteklosti ni dogajalo," je po finalu povedala 29-letna Črnjanka.

Najboljša slovenska smučarka je že v prvi vožnji dokazala izjemno mojstrstvo. Nemko Viktorio Rebensburg, najboljšo veleslalomistko sveta zadnjih dveh sezon in olimpijsko zmagovalko, je prehitela za več kot sekundo, pri tem pa je 82 stotink v primerjavi z njo dobila v zahtevnem srednjem delu, saj je imela pri prvem merjenju le stotinko prednosti. Francozinja Tessa Worley je bila edina, ki jo je ugnala pri prvem merjenju, za 35 stotink, nato pa po drugem že zaostajala za 64 stotink. Na koncu je bila edina, ki je zaostala manj kot sekundo (+0,74), Rebensburgova na tretjem mestu pa sekundo in dve stotinki.

V zelo težkih vremenskih razmerah sta v finalu izpadli tako Rebensburgova kot Worleyjeva. Zettlova se je na drugo mesto zavihtela s četrtega, Stefanie Köhle pa se je na svoje prve zmagovalne stopničke povzpela z 11. mesta. Ana Drev je prav tako precej napredovala, saj je bila po prvi vožnji zaradi slabše vožnje v strmini 22. V finalu je ta del nastopa popravila in izenačila svoj dosežek iz leta 2005, ko je bila 13. prav tako v Söldnu. Devetnajstletna Bucikova pa je šele drugič nastopila v svetovnem pokalu, 16. januarja ni končala prve vožnje na Zlati lisici v Mariboru.

Lindsey Vonn, branilka velikega kristalnega globusa in lanske zmage na ledeniku Rettenbach, je bila po prvi vožnji 12. z več kot dvema sekundama zaostanka za Mazejevo, (+2,37), na drugi progi pa je po prvem merjenju vmesnega časa padla in ostala brez uvrstitve. Tudi Nemka Maria Höfl-Riesch, lani tretja v skupnem seštevku, ni bila v samem vrhu in je končala na 11. mestu.

Vonnova se sicer še vedno ni poslovila od želje, da bi že v tej zimi nastopila na moški tekmi pokala v smuku. Tudi Gian Franco Kasper, predsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), je dejal, da vidi to njeno potezo bolj kot akcijo, ki je pritegnila medije in javnost. Dodal je, da je zelo malo možnosti za uresničitev te ideje, saj med drugim trenutna pravila tega ne dovoljujejo.

Po tekmi na ledeniku Rettenbach bo sledil premor, saj se bodo smučarke naslednjič pomerile 10. novembra na slalomu v finskem Leviju.