Ostali športi

Tekmovanja začenjajo tudi konjeniki v Lipici

STA/J.P.
24. 4. 2014, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Športna tekmovanja v letu 2014 se začenjajo tudi v kobilarni Lipica, kjer bodo od petka do nedelje gostili tekmo pokala Alpe-Adria v dresurnem jahanju. Za tekmovanje je prijavljenih 70 tekmovalcev iz Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije, tudi Neja Kogoj, Miro Dragič in Birgit Sauer Fabris iz Lipice.

Slovenijo bo sicer zastopalo 18 tekmovalcev. Trenutno prvi mož Lipice Boštjan Bizjak podpira nastope lipiških tekmovalcev kot priložnost za promocijo lipicanca: "Po lanski dvojni zmagi Neje Kogoj in Mira Dragiča v nalogi M tudi letos pričakujemo, da bodo lipiški jahači in jahačice uspešno predstavljali lipicanca kot konja, izredno primernega za klasično dresurno jahanje in tudi športno udejstvovanje. Poleg kategorije M se bosta Neja Kogoj in Miro Dragič predstavila tudi v zahtevnejši kategoriji S. Zadovoljni smo, da bo Birgit Sauer Fabris z žrebcem 261 Maestoso Slavina XIX predstavljala Kobilarno Lipica v najzahtevnejši nalogi Grand Prix."

Tekmovalno dogajanje na lipiškem hipodromu se bo vse tri dni začelo predvidoma ob 8. uri z nastopi v najlažji kategoriji A/L in se nadaljevalo z nastopi v zahtevnejših kategorijah, namenjenih bolj izkušenim jahačem z bolje pripravljenimi konji.

Tekmovanje za pokal Alpe Adria je prvo v nizu letošnjih konjeniških tekmovanj v Lipici. Gre za tradicionalni uvod v pokal, nato sledita kvalifikacijski tekmovanji v Italiji in Avstriji ter finale, ki bo letos od 29. do 31. avgusta v Lipici. 

Naslednje veliko in pomembno tekmovanje v Kobilarni Lipica se bo začelo že 23. maja - mednarodno tekmovanje v dresurnem jahanju CDI, ki šteje tudi kot kvalifikacijsko tekmovanje za svetovni pokal. Prav tako veliko in pomembno bo tekmovanje v vožnji vpreg od 27. do 29. junija, saj bo štelo kot izbirno tekmovanje za svetovni pokal v vožnji štirivpreg. Od 12. do 14. septembra se bo niz konjeniških tekmovanj zaključil z državnim prvenstvom v vožnji eno in dvovpreg.