Ostali športi

Dvoršakova in Debevec na uvodni tekmi v Fort Benningu

STA/J.P.
27. 3. 2014, 14.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najboljše strelke in strelci na svetu se počasi zbirajo v ameriškem Fort Benningu. Na vojaškem poligonu v ameriški zvezni državi Georgia bo od sobote do sredine drugega tedna na sporedu prva letošnja tekma svetovnega pokala z zračnim in malokalibrskim orožjem, slovenske barve pa bosta zastopala Živa Dvoršak in Rajmond Debevec.

Mediaspeed

Debevec se je skupaj s svojim dolgoletnim trenerjem Lojzetom Mikoličem onstran luže odpravil v sredo, Dvoršakova pa je na prvo letošnjo postojanko svetovnega pokala prispela neposredno iz Morgantowna, kjer študira na univerzi West Virginia.

Oba naša najboljša strelca sta nared za preizkušnje na najvišji kakovostni ravni. Debevec bo nastopil v obeh disciplinah z malokalibrsko puško, Dvoršakova pa se bo preizkusila z zračno puško in malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Po Fort Benningu bodo na sporedu še tri tekme za svetovni pokal. Prva bo med 4. in 13. junijem v Münchnu, druga med 13. in 21. junijem na Pragerskem, tretja med 1. in 10. julijem v Pekingu, veliki finale pa bo med 21. in 28. oktobrom v azerbajdžanski Gabali. Krona letošnje sezone bo svetovno prvenstvo, ki bo med 6. in 20. septembrom v španski Granadi.

Debevec, ki bo v soboto praznoval 51. rojstni dan, je v generalki za preizkušnji v ZDA nastopil v poljskem Vroclavu in zasedel tretje mesto v svoji udarni disciplini v zadnjih letih - MK puška leže. Njegova uvrstitev bi bila še boljša, a je zaradi okvare na elektronski tarči - to je pokazal šele naknadni pregled po koncu tekme - ostal brez boja za končno zmago.

Dobro pripravljena bližnji tekmi pričakuje tudi 22-letna Dvoršakova, ki je pred dvema tednoma osvojila prvo mesto na ekipni tekmi ameriške univerzitetne lige NCAA. Zanjo bo zagotovo velik izziv nastop v kraljevski strelski disciplini (MK puška trojni položaj), saj nastope z MK puško v ZDA vadijo na 15 metrov oddaljeni tarči, na tekmah za svetovni pokal pa razdalja znaša 50 metrov. Ljubljančanka je na nedavnem evropskem prvenstvu z zračnim orožjem v Moskvi dokazala, da je z zračno puško še vedno v elitnem jakostnem razredu, saj se je le slabih 36 ur po prihodu iz ZDA v Rusijo s četrtim dosežkom uvrstila v veliki finale, nato pa zasedla osmo mesto.

* Spored tekmovanja Dvoršakove in Debevca v Fort Benningu: 

- sobota, 29. marec:
zračna puška, ženske (Živa Dvoršak)
- nedelja, 30. marec:
MK puška trojni položaj, moški (Rajmond Debevec)
- ponedeljek, 31. marec:
MK puška trojni položaj, ženske (Živa Dvoršak)
- sreda, 2. april:
MK puška leže, moški (Rajmond Debevec)