Ostali športi

Vsak trening je klanje

Tamara Pocak
11. 6. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski selektor Luka Slabe je pred predstavnike sedme sile stopil nasmejan in moker.

Grega Wernig

Za smeh so poskrbeli njegovi varovanci in trdo delo, ki se je obrestovalo z dvema izpolnjenima ciljema, za moker videz pa trojica reprezentantov. Simbolično bi lahko rekli, da je Luka Slabe doživel nekakšen krst. In čeprav se marsikomu zdi, da je naloga opravljena z odliko, pa je zmaga nad Hrvati le začetek garanja in priprav za en cilj: vsaj uvrstitev v četrtfinale evropskega prvenstva.

Preden smo ga uspeli dobiti pred naš diktafon, je opravil obširno analizo tekme z južnimi sosedi in v šali je pripomnil, naj ga nikar ne sprašujemo o poteku tekme. Pa smo za uvod začeli z nekoliko lažjim vprašanjem, in sicer, kakšen bo oddih selektorja slovenske reprezentance. »V času, ko doma ne bo žene in otrok, bom delal, se pripravljal na evropsko prvenstvo, ko pa bodo doma, se jim bom stoodstotno posvetil. To je stvar, ki jo tako jaz kot oni najbolj čakamo,« je odgovoril Slabe, mimo zmage nad Hrvati pa vendarle nismo mogli. »Zgodba z začetka tekme se je spet ponovila, začeli smo v krču, toda vendarle je bilo vse skupaj dovolj za zmago s 3:0. Brez smisla bi bilo zdaj filozofirati o podrobnostih, Slovenija gre na evropsko prvenstvo, in to je najpomembnejše. Hrvati niso imeli ničesar za izgubiti, zato so pritiskali s servisom in napadom, pa tudi veliko grešili. Vedeli so, katere so naše kvalitete in šibke točke, in tudi mi smo delali napake, so pa bili tudi po zaslugi našega bloka veliko manj prodorni v napadu,« je dodal Slabe, ki bo že sredi julija nadaljeval priprave na jesensko tekmovanje.

Včasih pride tudi do trenj in dvakrat sem trening kar prekinil, tako velika je želja. To moramo znati brzdati, vendar jim tega ne smemo vzeti. V tem mesecu so dali vse za to reprezentanco, za kar se jim lahko samo zahvalim.

Ne bo časa za morsko spanje

V dobrem mesecu dni, kolikor je preživel z reprezentanti, je bil viden nek premik v pravo smer, pa čeprav mladi trener zelo nerad komentira poteze predhodnikov na tem položaju. »Veseli me to, da smo dosegli, da je vsak trening klanje. Včasih pride tudi do trenj in dvakrat sem trening kar prekinil, tako velika je želja. To moramo znati brzdati, vendar jim tega ne smemo vzeti. V tem mesecu so dali vse za to reprezentanco, za kar se jim zahvaljujem. Nas pa v vseh elementih igre čaka veliko dela. Nimamo nobenega posameznika, ki bi se lahko po domače povedano »švercal«, in tega se zavedajo,« je pohvalil svoje fante.

Nasprotnice v skupini C, Nizozemsko, Srbijo in Finsko, Slabe že zdaj zelo dobro pozna: »Matjaž Hafner je odlično opravil svoje delo in pridobil vse prijateljske tekme in tudi tekme, odigrane v svetovni ligi. Te podatke smo po tihem in v ilegali že zbirali, ker pa nismo hoteli biti nekorektni in arogantni, tega nismo obešali na veliki zvon. Zdaj imamo dovolj časa in materiala, da se na vse dobro pripravimo, fante bomo spočili, pripravil sem jim tudi individualne programe. Na priprave bodo morali priti solidno pripravljeni. Časa za prebujanje iz oddiha na morskih plažah ne bo, vendar so vsi taki profesionalci, da vedo, kaj EP pomeni.«

Čeprav je do prvenstva še kar nekaj časa, pa je Slabe za konec spregovoril o možnostih: »Skupina je izredno izenačena, lahko premagamo vse tri, lahko pa se vse skupaj obrne v povsem nasprotno smer. Vsako tekmo bomo morali oddelati posebej, že ena sama tekma v skupini ti lahko da veliko, lahko ti da repasaž, kjer dobiš ugodnega nasprotnika iz skupine, s katero se križamo, in četrtfinale.«