Ostali športi

Sergej Bubka bo kandidiral za predsednika Moka

STA / S.R.
28. 5. 2013, 12.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji vrhunski atlet Ukrajinec Sergej Bubka, svetovni rekorder v skoku v višino s palico, se bo potegoval za mesto predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Reuters
Sergej Bubka bo kandidiral za predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Devetinštiridesetletni Ukrajinec je svojo kandidaturo oznanil na športnem kongresu SportAccord v St. Peterburgu.

Bubka je tako že šesti in hkrati najmlajši kandidat za predsednika Moka, pred njim so kandidaturo objavili že Nemec Thomas Bach, Singapurec Ng Ser Miang, Tajvanec Hing-kuo Wu, Švicar Denis Oswald in Portoričan Richard Carrion. V 119-letni zgodovini krovnega olimpijskega gibanja se za mesto predsednika še nikoli ni potegovalo toliko kandidatov.

Bubka je v svoji karieri športnika osvojil zlato olimpijsko kolajno za Sovjetsko zvezo v Seulu 1988 in sodeloval tudi na igrah 1992, 1996 in 2000. Šestkratni svetovni prvak je postavil 35 svetovnih rekordov, tako na prostem kot v dvorani. S 6,14 m in 6,15 m (dvorana) je še vedno aktualni svetovni rekorder.

Belgijec Jacques Rogge, ki se ne namerava več potegovati za nov mandat, bo septembra po 12 letih zapustil predsedniški stolček. Volilna skupščina Moka bo 10. septembra v Buenos Airesu.