Ostali športi

Rafael Nadal: Naš šport je dopinško čist

STA / J.P.
27. 5. 2013, 21.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal je na prizorišču drugega turnirja za grand slam v sezoni, odprtega prvenstva Francije v Parizu, dejal, da je po njegovem tenis čist šport.

Wikipedia
Rafael Nadal

Poudaril je, da verjame, da v tenisu zloraba prepovedanih sredstev ni razširjena, a ob tem pozval pristojne protidopinške komisije, naj javno objavijo število testov.


Nadal je pozval protidopinške komisije, naj objavijo, koliko dopinških testov izvedejo v tenisu in kako pogosto jih izvajajo. Pred komaj tremi tedni je sedemkratni zmagovalec Rolanda Garrosa javno obsodil odločitev španskega sodnika, da sodišče ne bo razkrilo imen športnikov, ki so vpleteni v zloglasno dopinško afero z imenom operacija Puerto.

"Zdi se mi nepošteno, da imen goljufov niso javno razkrili, pa naj gre za španske športnike ali tuje," je dejal Nadal, ki so ga v preteklosti prav tako povezovali z omenjeno afero.

Danes je 26-letnik javno pozval k bolj transparentnemu testiranju teniških igralcev, da se šport opere sumov dopinga, ki jih je sprožil primer ameriškega kolesarja Lancea Armstronga.

"Če bi bila dopinška testiranja javna in bi vsak lahko izvedel, kolikokrat je bil določen športnik testiran, bi se ugibanja o zlorabi prepovedanih sredstev pri določenih športnikih končala. Ne razumem, zakaj so testiranja tajna. Sam se zavzemam za čim večjo transparentnost," je še dejal Nadal, ki se je danes uspešno prebil v drugi krog turnirja.

"Sam menim, da je tenis zelo čist šport. Pri nas ni veliko primerov zlorabe dopinga. Imamo pa tudi veliko dopinških kontrol," je še dejal španski zvezdnik.