Ostali športi

Armstrong priznal jemanje nedovoljenih poživil

STA / A.M.
18. 1. 2013, 09.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nekdanji ameriški poklicni kolesar Lance Armstrong je v sinoči objavljenem intervjuju z neuradno spovednico ameriških slavnih osebnosti Oprah Winfrey priznal dolgoletno jemanje nedovoljenih poživil in številne druge grehe, kar je bilo sicer znano že nekaj dni.

Televizijska zvezdnica Oprah Winfrey se je odločila, da bo intervju z Armstrongom, ki je bil opravljen v začetku tedna, prikazan na njeni televiziji OWN v dveh delih. Prvi je bil danes zjutraj, drugi pa bo v soboto zjutraj po srednjeevropskem času. Podrobnosti intervjuja so se medtem izmuznile v javnost že takoj, ko je bil opravljen.

Kljub temu pa je zdaj dokončno jasno, da je Armstrong osvojil sedem naslovov zmagovalca prestižne kolesarske dirke Tour de France s pomočjo nedovoljenih poživil in krvnih transfuzij. Winfreyjeva je želela od njega izvleči tudi imena tistih, ki so mu pomagali oziroma so tudi sami počeli podobno, vendar ni uspela. "Nikogar nočem obtoževati. Ni mi prijetno govoriti o drugih," je dejal Armstrong.

Ameriški kolesar tako v škandale ni želel vplesti italijanskega zdravnika Michela Ferrarija, za katerega je dejal, da je dober in pameten človek. Zanikal je tudi trditve nekdanjih kolegov iz moštva Tylerja Hamiltona in Floyda Landisa, da je bil njegov dopinški test na dirki po Švici leta 2001 pozitiven, vendar pa je uradnike Mednarodne kolesarske zveze Uci podkupil za molk. Armstrong je Winfreyjevi zatrdil, da je donacijo prispeval, ker so ga zanjo prosili, ne pa zaradi skrivanja dopinga.

Sicer pa je bil Armstrong zelo odkrit. Priznal je, da je začel jemati poživila sredi 90. let prejšnjega stoletja. Priznal je, da je dolga leta lagal, ko je zanikal doping. Priznal je, da je bil kolovodja dopinga pri celotni ekipi Ameriške pošte na Tour de France, s katero je zmagoval na dirki od leta 1999 do leta 2005 in se je znebil članov ekipe, ki niso želeli sodelovati.

"Moj značaj je pomanjkljiv. Bil sem aroganten in mislil, da lahko dobim vse kar si želim," je dejal, čeprav se takrat, ko je to počel, sploh ni počutil niti najmanj slabo. Goljufanja tudi ni jemal kot goljufanje, ampak menda kot izenačevanje možnosti. Ko je odgovarjal na vprašanja Winfereyjeve, Armstrong ni točil solza, kot nekateri njeni drugi slavni skesanci, na primer nekdanji predsednik ZDA Bill Clinton. Na vprašanja je odgovarjal odkrito, ampak le dokler ta niso zadevala drugih oseb.

Priznal je jemanje hormona testosterona, rastnih hormonov in drugih sredstev, moč in vzdržljivost pa si je povečeval tudi s transfuzijami lastne krvi. Povedal je, da si povsem zasluži kar ga je doletelo in razume, da ga bodo ljudje sovražili.

To je med drugim izguba vseh naslovov zmagovalca na dirki po Franciji, dosmrtna prepoved tekmovanja, slovo od dobrodelne organizacije Livestrong, ki jo je sam ustanovil leta 1997, najmanj dve tožbi in še ena, ki je na poti. Vrniti bo moral tudi olimpijsko bronasto medaljo.

Direktor Svetovne protidopinške agencije David Howman je v četrtek sporočil, da bo moral Armstrong pričati pod prisego, če želi, da mu umaknejo dosmrtno prepoved nastopanja. Pogovor s televizijsko voditeljico ne bo zadostoval. Vodja Ameriške protidopinške agencije Travis Tygart je priznanje grehov na televiziji označil za korak v pravo smer, vendar pa bo moral Armstrong pričati pod prisego o vseh razsežnostih škandala.