Ostali športi

Avstrijski pustolovec bo skočil z višine 37 kilometrov

STA
9. 10. 2012, 11.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrijski pustolovec Felix Baumgartner bo v torek nad mestom Roswell v ZDA s padalom skočil z višine 36.576 metrov, s čimer namerava postaviti nov rekord, hkrati pa bo poskušal prebiti zvočni zid.

43-letni Avstrijec bo oblečen v posebno obleko pod tlakom, na želeno višino pa bo poletel v kapsuli, pritrjeni na balon, ki bo napolnjen s helijem.

Baumgartner, ki se je na podvig pripravljal več kot pet let, bo prvih pet minut skoka prosto padal, njegovo padalo pa se bo odprlo na višini 1500 metrov. Če mu bo uspelo prebiti zvočni zid, bo dosegel hitrost 1227,6 kilometra, kar ustreza hitrosti naboja, izstreljenega iz pištole, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstrijskemu pustolovcu, ki je znan kot "Neustrašni Felix", bodo med podvigom grozile številne nevarnosti, kot je izguba nadzora nad telesom, pri čemer bi ob nenadzorovanem vrtenju lahko prišlo do poškodb oči ali krvnih strdkov v možganih.

Avstrijski padalec je v sklopu priprav maja letos opravil skok z višine skoraj 22 kilometrov, julija pa je skočil z višine skoraj 30 kilometrov.

Baumgartner ima za sabo bogato kariero skokov s padalom. Leta 1999 je skočil z zgradbe Petronas Towers v Kuala Lumpurju, s čimer je takrat postavil višinski rekord za skok z objekta (base jump). Istega leta je opravil tudi skok z najnižjega objekta, in sicer s kipa Kristusa Odrešenika v Riu de Janeiru.

Če bo Avstrijec v torek uspešen, bo podrl 52 let star rekord ameriškega vojaškega pilota Josepha Kittingerja, ki je skočil z višine 31 kilometrov. Kittinger je član Baumgartnerjeve svetovalne ekipe.