DERBI

Mariborčani v zadnjih minutah premagali Olimpijo

T.L., G.G.
7. 5. 2016, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Končana je težko pričakovana nogometna tekma med Ljubljančani in Mariborčani. Zmaga je šla z izidom 2:1 v Maribor.

Nikola Miljković/M24.si
Po koncu tekme so se Ljubljančani držali za glavo.

Na stadionu v Stožicah se je odvijala dramatična tekma med večnima tekmecema, NK Olimpijo in NK Maribor. na koncu so slavili Mariborčani, ki so si v zadnjih minutah in podaljšku priigrali zmago z 2:1. Z današnjo zmago imajo Mariborčani še vedmo možnost, da osvojijo naslov državnega prvaka. Če bi Olimpija danes zmagala, bi imela tako rekoč že v rokah naslov letošnjega prvaka, ki bi se ji lahko izmuznil le v primeru, da v naslednjih treh krogih naredi veliko napako. Vendar se je zmaga Olimpiji danes na Stožicah izmuznila, igralci in navijači zelenih pa so se po tekmi držali za glavo.

Ljubljančani so na začetku tekme pritisnili in že kmalu povedli z 1:0, prednost pa držali skoraj do konca tekme. Po dosojeni enajstmetrovki Mariborčanom in zadetku Novakovića, pa je Maribor začutil priložnost in pritiskal na Olimpijo, ki se je pomaknila že precej v obrambo. Že globoko v sodnikovem podaljšku, v 94. minuti, pa so Mariborčani še enkrat zadeli v polno in si zagotovili zmago na gostovanju.

Olimpija bo v 34. krogu v sredo gostovala v Celju, Maribor pa bo gostil Velenjčane. 

Kako se je začelo

Stadion v Stožicah je bil razprodan. Za Olimpijo so v začetni postavi igrali Vidmar, Mitrović, Zarifović, Kelhar, Klinar, Zajc, Matić, Fink, KronaveterEleke in Radović, za Mariborčane pa Handanović, Mertelj, Šme, Defendi, Viler; Dervišević, Kabha, Vršič, BoharNovaković, Tavares.

Kot je povedal naš posebni poročevalec Andrej Miljković, je bilo pred tekmo vzdušje na stadionu fenomenalno, napetost je naraščala. Obe ekipi nogometašev sta bili ob prihodu na stadion pozdravljeni z velikim navdušenjem. Za varnost je dobro poskrbljeno. Večjih incidentov pred tekmo ni bilo.

Tekmo smo spremljali v živo:

2. polčas: 

46. min: menjave v mariborski ekipi, ko sta Mendy in Janković zamenjala Boharja in Derviševića.

51. min: Maribor je odločnejši, Mendy se je znašel sam pred Vidmarjem, podre ga Fink in dobi rumeni karton. Sledi prosti strel z razdalje 22 metrov. Vršič meri natančno, Vidmar brani.

60. min: Maribor postavljen višje, Šme in Defendi bolje oziroma lažje kontrolirata Olimpijin ofenzivni trio - Radovića, Elekeja in Kronavetra. Olimpija na svoji polovici čaka na protinapade.

62. min: prva prekinitev tekme, navijači Viol na igrišče mečejo bakle in petarde.

70. min: Mendy prihaja do obetavnih položajev na desni strani, njegovi predložki zaenkrat ne najdejo mariborskih nog.

78.min: Maribor pritiska, Olimpija uspešno zapira sredino, njena obramba pa je kos predložkom; Novakovič in Tavares ne prideta do žoge v nevarnem območju.

80. min: enajstmetrovka za Maribor. Sodnik Skomina dosodil enajstmetrovko zaradi igranja kelharja z roko

81. min: Novakovič neubranljivo v desni zgornji kot Vidmarja, 1:1

84. min: Maribor nadaljuje z aktivnejšo igro

85. min: po lepi podaji Kronavetra priložnost Radovića, strelja Prevec po sredini, naravnost v Handanovića, Olimpija se je prebudila

94. min: v zadnjih petih minutah odprta igra, možnosti za zaključek na obeh straneh, sledi še serija kotov za goste, strelja Mertelj, nogo podstavi Tavares in žoga je za hrbtom Vidmarja, 1:2

Konec: Mariboru uspel preobrat, v drugem polčasu aktivnejša in agresivnejša igra Maribora, Olimpija pa se je prehitro pomaknila v obrambo.

1. polčas:

5. min: boljši začetek Olimpije, dva obetavna prodora po desni strani, kombinacije med Zajcem, Finkom in radovićem je pripeljala do dveh priložnosti, mariborski branilci blokirali strele.

15. min: še vedno pobuda Olimpije, ki je več pri žogi in onemogoča igro Maribora že na njihovi polovici, Maribor le z nenevarnim strelom Tavaresa od daleč.

19. min: Kronaveter podaja do Elekeja,  sledi odličen nizek predložek Elekeja z desnega roba kazenskega prostora in sijajen zaključek Kronavetra s približno osmih metrov, 1:0

23. min: tokrat Olimpija po levi strani, Eleke do Zajca, ta pa je našel Klinarja, ki je streljal znotraj kazenskega prostora, v zadnjem hipu je strel blokiral Viler.

26. min: Maribor do dveh kotov, nenevaren strel Tavaresa, veliko napačnih podaj Mariborčanov na sredini.

35. min: Eleke se naprej predstavlja težave za mariborske branilce.

36. min: najlepša priložnost za Maribor, Novaković našel Derviševića, ki je slabo streljal z roba kazenskega prostora, Olimpija sicer se vedno boljša.

39. min: Olimpija ustavi napad Maribora in izpelje domiselno akcijo po levi strani, Radovič do Finka, ki prodre v kazenski prostor, strelja in zadene stranski zunanji rob mreže gola.

45. min: v zadnjih petih minutah več igre na polovici Olimpije, a brez nevarnega zaključka Mariborčanov.

Grega Wernig/M24.si
Boj pred golom.