Policisti pripravljeni

Na večnem derbiju so že leteli stoli

G.G.
6. 5. 2016, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Derbiji med Mariborom in Olimpijo iz varnostnega vidika vedno predstavljajo izziv za policijo in varnostnike. Pred sobotnim obračunom v Stožicah pa je ozračje še posebej naelektreno.

Nikola Miljković / M24
Dokler gorijo bakle med navijači, je še vse v redu.
Za varnost na sobotni tekmi bo skrbelo okoli 350 policistov in varnostnikov.

Arsen Perić
Fotografija je simbolična

Tokratni večni derbi je odločilnega pomena za razplet prvenstva. Poraz bi za Mariborčane pomeni slovo od sanj o ponovnem naslovu prvaka, lovorika pa bi se po dolgih sušnih letih vrnila v Ljubljano.

Bosta navijaški skupini Viole in Green Dragonsi presenetili in se obnašali civilizacijskim standardom 21. stoletja primerno? To bi bil zagotovo korak v pravo smer. Toda zaradi nekaterih ekscesnih dogodkov, ko navijaške skupine postavljajo ultimate in v primeru Viol vstopajo na igrišče in slačijo nogometaše, so nekateri skeptični.

Vsaj kanček dvoma upravičuje tudi pogled v bližnjo preteklost. Večina tekem med »večnima rivaloma« je sicer minila brez incidentov, nekaj pa je bilo takšnih, ki so vrgle temno luč na slovenski nogomet.

Tri tekme, na katerih se navijači niso izkazali

Predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin je prepričan, da bo tekma minila brez kakršnih koli incidentov.

Septembra 2010 so po koncu večnega derbija na Stožicah vijolični huligani polomili 298 stolov. Še huje je bilo avgusta 2011. Najhujši izgredi so se na tribunah stožiškega stadiona začeli deset minut pred koncem tekme. Viole so začele zažigati stole, jih lomiti in metati proti policistom. Kmalu so začeli štajerske kolege posnemati še Green Dragonsi. Rezultat: škode za 25.000 evrov, uničenih 330 stolov in poškodovanih devet policistov.

Neprijetnim prizorom smo bili priča tudi na srečanju oktobra 2012. Navijači zelenih so že pred tekmo v Ljudskem vrtu povzročali težave. Ko pa je med polčasom nek navijač Maribora med dragonse vrgel bakle, je bilo le vprašanje časa, kdaj bo zavrelo. Ob začetku drugega polčasa so začeli ljubljanski huligani razgrajati in uničevati stole. Ker niso prenehali z vandalizmom, so policisti tudi s silo spraznili del tribune z gostujočimi navijači.

Nikola Miljković / M24
Policisti so pred in po zadnji tekmi na ulicah Maribora kar nekaj dela.

Povabilo na tekmo s spornim spotom

Organizatorji tekme so za navijače Maribora na stožiških tribunah namenili 650 kart. So pa Viole pred potjo v prestolnico razburile z videospotom, v katerem so tudi nekajsekundni izseki vkorakanja nacistične vojske v Maribor med drugo svetovno vojno. Sami pravijo, da je bil njihov namen tudi provokacija, a da pri tem ne poveličujejo nacizma, saj da so vsebino črpali iz ene najstarejših pesnitev z omenjanjem slovenskega poimenovanja Maribora.