Nogomet

Vzeli so nam jo Argentinci

Jure Bohorič
26. 11. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Slovenska nogometna reprezentanca je v torek z zmago nad Kanado zaključila z aktivnostmi za leto 2013, toda to ne pomeni, da je Srečko Katanec povsem izklopil svoje misli.

Grega Wernig

Daleč od tega, selektor že razmišlja o dvanajstih mesecih prihodnjega leta, ki bodo za njegovo četo zelo pomembni. Prva polovica leta bo namenjena pripravam na naslednji kvalifikacijski cikel, nato se bodo septembra začeli boji za evropsko prvenstvo 2016.

S kom bo Slovenija igrala v času, ki ga bodo nastopajoči na svetovnem prvenstvu 2014 izkoristili za priprave na turnir v Braziliji, v tem trenutku še ni znano. Katanec je v torek zvečer razkril, da bo v marčevskem terminu reprezentanca morda gostovala v Bukarešti, toda kot se zdi v tem trenutku, do tega skoraj zagotovo ne bo prišlo. Ne, ker Romunija ne bi bila nasprotnik po meri, ampak ker se je naša žrtev iz leta 2001 več kot očitno že dogovorila z drugim nasprotnikom.

Če gre verjeti koledarju, ki ga je na svoji spletni strani objavila Mednarodna nogometna zveza, potem se bodo Romuni 5. marca v prijateljski tekmi pomerili z Argentino. Če je do dogovora med romunsko in argentinsko zvezo dejansko prišlo, ni presenečenje. Južnoameričani imajo do Romunov dolg, ki datira v leto 2011. Avgusta tistega leta bi morali gavči gostovati v Bukarešti in sodelovati na uradnem odprtju veličastnega stadiona Arena Nationala, za katerega so Romuni zapravili kar 234,5 milijona evra. Toda tedaj so Argentinci odpovedali gostovanje, saj so malce pred tem zamenjali selektorja, Alejandro Sabella pa je imel drugačne načrte kot njegov predhodnik Sergio Batista.

Romunija je tako ostala brez spektakla, stadion v prestolnici je bil tako uradno krščen slab mesec dni pozneje na kvalifikacijski tekmi med Romunijo in Francijo. Zdaj naj bi Argentinci vendarle poplačali svoj dolg, če informacija s spletne strani Fife dejansko drži, potem to avtomatično pomeni, da do tekme med Romunijo in Slovenijo vsaj v marčevskem terminu ne bo prišlo.

Če je do dogovora med romunsko in argentinsko zvezo dejansko prišlo, ni presenečenje. Južnoameričani imajo do Romunov dolg, ki datira v leto 2011. Avgusta tistega leta bi morali gavči gostovati v Bukarešti in sodelovati na uradnem odprtju veličastnega stadiona Arena Nationala, za katerega so Romuni zapravili kar 234,5 milijona evra. Toda tedaj so Argentinci odpovedali gostovanje, saj so malce pred tem zamenjali selektorja, Alejandro Sabella pa je imel drugačne načrte kot njegov predhodnik Sergio Batista.

Kako bosta vplivala žreba?

V luči zgoraj zapisanega je vsekakor zanimiva govorica, ki je do nas prišla s severa Evrope, natančneje z Britanskega otočja. Dobili smo namig, da bi lahko Slovenija marca gostovala na Škotskem in se tam pomerila z nasprotnikom, s katerim je nedolgo tega že odigrala prijateljsko tekmo. Konec lanskega februarja se je na koprski Bonifiki zbralo 3983 gledalcev, ki so bili priča remiju z 1:1. Za domače - te je tedaj vodil še Slaviša Stojanović - je zadel Andraž Kirm, za goste Christophe Berra. Vir blizu NZS nam je potrdil, da bodo Slovenci Škotom zagotovo »vrnili« gostovanje, v tem trenutku je vprašanje le, kdaj se bo to zgodilo.

Morda že marca, čeprav naj bi v tem terminu tudi Škoti želeli odigrati tekmo v gosteh. Skratka, Romunija se ne zdi verjetna, Škotska precej bolj, lahko pa se zgodi, da bo »vskočil« tudi nekdo drug. Glede na Fifino spletno stran zagotovo niso na voljo reprezentance, ki v marcu 2014 že imajo dogovorjeno tekmo: Francija, Nizozemska, Južna Afrika, Brazilija, Irska, Srbija, Anglija, Danska, Češka, Norveška, Nemčija, Čile, Italija, Španija in - kot že omenjeno - tudi Romunija ter Argentina.

Na marčevskega nasprotnika Slovenije bi sicer lahko še kako vplivala tudi dva žreba, ki sta pred nami - 6. decembra za svetovno prvenstvo in 23. februarja za kvalifikacije za Euro 2016. Slovensko reprezentanco bi si za nasprotnika lahko zaželela kakšna od reprezentanc, ki se bodo v Braziliji merile z Bosno in Hercegovino ter Hrvaško, torej državama s področja nekdanje Jugoslavije. Hkrati je jasno, da Slovenija verjetno ne bi pristala na tekmo z izbrano vrsto, s katero bo nato tudi v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo v Franciji.

Za konec dodajmo, da bo imela Slovenija po marčevskem terminu nato na voljo še dva, oba v času priprav na 20. svetovno prvenstvo - torej konec maja oziroma na začetku junija.