Nogomet

Na SP ne bo najdražjega nogometaša na svetu!

jb
24. 11. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vsako svetovno prvenstvo ima svoje junake in osmoljence, svoje zmagovalce in poražence.So pa seveda tudi takšni, ki niso ne eno ne drugo. Takšni, ki bi bili presrečni že, če bi lahko bili sploh zraven. Pa čeprav bi bili osmoljenci, pa čeprav bi bili poraženci. To so seveda - neuvrščeni. Torej tisti nogometaši, za katere so se sanje končale že v kvalifikacijah. Po vsakih se je še kako zanimivo pozabavati s seznamom tistih, ki ne bodo videli zaključnega turnirja, mi smo se kakopak tudi tokrat.

Reuters

Ideja je seveda neizvedljiva, je pa zagotovo zanimiva - si predstavljate, da bi mednarodna nogometna zveza eno mesto na svetovnih prvenstvih rezervirala za ekipo, ki bi jo sestavljali najboljši nogometaši, ki bi s svojimi državami pogoreli v kvalifikacijah? Česa bi bile takšne zasedbe zmožne? Bi se kakšna lahko prebila vse do finala? Morda prihodnje leto, ko bo Brazilija organizirala že 20. svetovno prvenstvo? Tam bomo brez dvoma pogrešali nemalo nogometnih zvezdnikov, v prvi vrsti Zlatana Ibrahimovića, ki je moral priznati premoč neverjetnemu Cristianu Ronaldu. A mogočni Šved, ki je verjetno zamudil zadnji vlak za to, da bi se na SP vsaj enkrat vpisal med strelce, seveda ne bo edini. Seznam nogometašev, ki na klubski ravni v zadnjih nekaj sezonah igrajo vidno vlogo, a jim to ni kaj prida pomagalo na poti do Brazilije, je dejansko precej dolg. Tako dolg, da bi zlahka sestavili ekipo, s katero bi imela težave vsaka resna reprezentanca.

Lahko bi jih bilo še precej več

Ker smo slovenski športni dnevnik, pri izbiri prvega vratarja ekipe neuvrščenih nismo imeli prav nobenih dvomov. Čeh Petr Čech je že res vrhunski čuvaj mreže, a Samir Handanović ni nič slabši, zato smo v gol uvrstili člana milanskega Interja. Skupaj z njim bi za čvrsto obrambo skrbeli Srba Branislav Ivanović (Chelsea) in Neven Subotić (Borussia Dortmund) ter tudi Slovak Martin Škrtel (Liverpool) in Avstrijec David Alaba (Bayern). Slednji je bil pred kratkim izbran celo za avstrijskega športnika leta, kar dovolj pove o tem, kako je navduševal v dresu aktualnega evropskega klubskega prvaka. Če bi se kdo od teh poškodoval, bi lahko s klopi vskočila Srb Matija Nastasić (Manchester City) in Danec Daniel Agger (Danska). Kar v redu, kajne?

Z vidika klubov je zaključek kvalifikacij zagotovo največ veselja prinesel Borussii. Klub iz Dortmunda ima seveda v svojih vrstah nemalo reprezentantov, a večina jih ne bo odpotovala v Brazilijo. To pomeni, da bodo v drugi polovici sezone lahko z mislimi le pri svojem klubu, kar utegne biti ena od prednosti pred Bayernom, ki bo imel na SP »malo morje« svojih nogometašev.
 

V vezni liniji kakopak najbolj v oči bode Gareth Bale. Nogometaš Reala je poleti zapustil Tottenham, Španci so zanj plačali kar okoli 100 milijonov evrov. To pomeni, da na SP ne bo najdražjega nogometaša na svetu! Da bi bilo za fanta iz Cardiffa vse skupaj še huje, tudi obeti niso najboljši. Igra pač za Wales, ki še nikdar ni bil na SP ... Članu Reala v vezni liniji družbo dela Aaron Ramsey, ki v tej sezoni blesti pri Arsenalu, zanj je zabil 11 golov na 18 tekmah, poleg obeh Valižanov smo uvrstili Črnogorca Stevana Jovetića iz Manchester Cityja in Armenca Henrikha Mkhitarjana (Borussia Dortmund).

Na klopi bi na svojo priložnost čakala Gylfi Sigurdsson (Tottenham), ki je Islandijo na račun Slovenije popeljal v dodatne kvalifikacije, in zvezdnik Slovaške Marek Hamšik (Napoli). Za gole bi bila odgovorna Ibrahimović (Paris SG) in Poljak Robert Lewandowski (Borussia Dortmund), na klopi bi sedela Senegalec Demba Ba (Chelsea) in Gabonec Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund). Torej, kakšna se vam zdi naša ekipa odpisanih? Vanjo bi lahko sicer vključili še kar nekaj nogometašev, recimo Christiana Eriksena (Danska, Tottenham), Mirka Vučinića (Črna gora, Juventus), Mehdia Benatio (Maroko, Roma), Arde Turana (Turčija, Atletico Madrid), Jeffersona Farfana (Peru, Schalke), Papissa Cisseja (Senegal, Newcastle), Wojciecha Szczesnyja (Poljska, Arsenal), Oscarja Cardoza (Paragvaj, Benfica) in tako dalje.

Najbolj zadovoljni na Westfalnu

Z vidika klubov je zaključek kvalifikacij zagotovo največ veselja prinesel Borussii. Klub iz Dortmunda ima seveda v svojih vrstah nemalo reprezentantov, a večina jih ne bo odpotovala v Brazilijo. To pomeni, da bodo v drugi polovici sezone lahko z mislimi le pri svojem klubu, kar utegne biti ena od prednosti pred Bayernom, ki bo imel na SP »malo morje« svojih nogometašev. Poleg že omenjenih članov Subotića, Lewandowskega, Mkhitarjana in Aubameyanga so tukaj še Jakub Blaszczykowski, Lukas Piszczek in Nuri Sahin, skupaj je torej brez SP ostalo kar sedem članov prve enajsterice Borussie!