Nogomet

Slovenec je ključni mož

Jure
16. 5. 2013, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V včerajšnji številni Ekipe smo se dotaknili padca Palerma, ki je še lani igral v Evropi, zdaj pa ga čaka boj v serie B, tokrat se bomo posvetili problemom, ki tarejo Inter.

Reuters

Slednji že dolgo ni bil v takšni krizi, kot je v tem trenutku, ne pomagajo mu niti izjemne predstave Samirja Handanovića. Slovenski reprezentančni vratar je dejansko edina svetla točka kluba iz Milana, ki se mu letos prvič po kar štirinajstih letih ni uspelo prebiti v Evropo! Ko je Handanović lani poleti zapustil Udinese, je bil prepričan, da odhaja na bolje, v resnici pa je klub, ki se je prebil celo v kvalifikacije za ligo prvakov, zamenjal za padlega velikana, ki se mu ni uspelo uvrstiti niti v ligo Europa ...

Težave Interja se mlajšim nogometnim navdušencem zdijo nekaj nevsakdanjega, a dejansko se zgolj ponavlja zgodba, ki smo ji bili v zadnjih nekaj desetletjih priča že neštetokrat. Nerazzurri so bili v številnih sezonah ujetniki lastnih zablod, vse skupaj je pred časom prišlo že tako daleč, da so se vsi norčevali iz njih. Da so leta 2006 prekinili kar 17 let dolgo sušo pri osvajanju naslova italijanskega prvaka, se morajo v prvi vrsti zahvaliti razvpiti aferi calciopoli, ki je zvezala noge Juventusu, hkrati pa oslabila tudi Milan.

Tedaj so posledično zacveteli kot narava po koncu dolge zime, vrhunec njihovega preporoda je sledil leta 2010, ko je Jose Mourinho milanski klub popeljal do njegovega prvega naslova evropskega prvaka po kar 45 letih. Takrat se je vse zdelo odlično, toda ko je Portugalec odšel in se odzval klicu Reala iz Madrida, je šel voz Interja le še navzdol. Moratti je ves čas pojasnjeval, da njegov klub plačuje davek pomlajevanja, a tudi najbolj zvesti navijači so končno dojeli, da je to le pesek v oči. Pred kratkim so tako na Morattija naslovili 12 vprašanj, recimo: zakaj Inter ves čas prodaja svoje najboljše nogometaše? In zakaj, če predsednik že govori o pomlajevanju, ne ponudi priložnosti praktično nikomur iz lastnega pogona? Namesto tega raje kupuje drugod, in to za vrtoglave zneske. Kot nekoč, ko je Moratti za - recimo - Slovaka Vratislava Greška iz Bayerja odštel neverjetnih osem milijonov evrov. Toda to je bila le ena od številnih njegovih zablod. Marsikdo bi pričakoval, da se bo kaj naučil iz napak, ki jih je počel. Zdelo se je, da se dejansko je, toda v zadnjem času spet deluje predvsem kot poslovnež, ki ga je zagrabila panika, v napadu nerazsodnosti pa je prepričan, da se bo vse uredilo, če bo zapravljal, zapravljal in zapravljal.

Massimo Moratti: Nogometaši, ki so ključnega pomena za Inter, bodo ostali pri nas. Še zlasti to velja za Handanovića, ki preprosto ni naprodaj.

Tudi trener bo ostal

Tisti, ki jim Inter ni pri srcu, v vsem tem seveda uživajo, manj je do smeha Samirju Handanoviću. Zdaj je že jasno, da je Ljubljančan lani odšel z dežja pod kap. Pri Interju je sicer že res postal svetovno bolj prepoznaven vratar, a kaj, ko je zapustil klub, ki mu gre tudi brez njegove pomoči v tej sezoni bolje od nog kot črno-modrim.

Udinese je tako na pragu Evrope, Inter je že ostal brez nje. Sarma je bil ob prestopu prepričan, da se bo potegoval vsaj za ligo prvakov, če ne celo za naslov, na koncu je moral svoj klub reševati še pred precej bolj črnim scenarijem. Če bi malce pretiravali, bi lahko zapisali, da bi se Inter brez njega boril celo za obstanek!

Ko se je pred tedni začelo pisati, da se je zanj ogrela Barcelona, je bilo to za Handanovića bržčas kot luč na koncu temnega prodora. In Barca bi bila zares klub, ki bi si ga zaslužil glede na igre v zadnjih nekaj sezonah. Ne pa, da po čudežih, ki jih je čaral z Udinesejem, zdaj »umira« pri Interju. Toda zdi se, da bo moral še vsaj eno sezono ostati tam, kjer je. Moratti pač noče niti slišati o tem, da bi Ljubljančana prodal v Španijo. »Nogometaši, ki so ključnega pomena za Inter, bodo ostali pri nas. Še zlasti to velja za Handanovića, ki preprosto ni naprodaj,« pravi Moratti, ki je zaupnico izrekel tudi trenerju Andrei Stramaccioniju. Slednji - zanj je vodenje Interja prva trenerska izkušnja v članskem nogometu - je po mnenju nekaterih glavni krivec za slabe rezultate, spet drugi pravijo, da je zgolj žrtveno jagnje Morattijevih zablod.

»Hipoteze me ne zanimajo, razmišljam le o trenerju, ki ga imamo trenutno na klopi. Drugi me ne zanimajo,« je na vprašanje, ali bi se na San Siro lahko preselil tvorec uspehov Napolija Walter Mazzarri, odgovoril Moratti in za konec predstavil še svoje videnje težav, s katerimi se spopada njegov klub: »Vem, da smo prvič po 14 letih ostali brez Evrope, toda ponovil bom, kar sem povedal že velikokrat: ne pomnim, kdaj smo imeli toliko težav s poškodbami kot v tej sezoni. Bilo jih je toliko, da preprosto ne moremo podati jasne ocene glede dela, ki ga je opravil trener. Veliko je bilo porazov, a zdravstvena kriza je še kako otežila delo Stramaccioniju.«

Kaj torej v prihodnje čaka Inter? Zdi se, da nič dobrega. A v nogometu se seveda lahko hitro vse spremeni. Če bo Moratti zares zadržal Handanovića, pa bo to morda celo njegova najboljša poteza v zadnjih letih. S tako dobrim vratarjem je pač precej lažje izplavati iz krize.