Nogomet

Niso silili na naslovnice

jb
8. 10. 2012, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nora nedelja je postregla s tremi velikimi derbiji, ki so bili tudi zadnje dejanje pred kratkim klubskim mrkom.

Zdaj se v središče pozornosti spet vrača reprezentančni nogomet, na delu bo seveda tudi izbrana vrsta Slovenije. Slednjo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2014 čakata dve izjemni, že skorajda odločujoči tekmi: v petek bo v Mariboru nasprotnik Ciper, štiri dni kasneje bo četa selektorja Slaviše Stojanoviča gostovala še v Tirani, kjer se bo udarila z Albanijo.

Selektor Stojanovič po dveh septembrskih porazih krvavo potrebuje dve zmagi, ki bi vnesli prepotreben mir v njegovo hišo, a dejstvo je, da njegovi varovanci v svojih klubih ne blestijo - žal. V tem trenutku ni veliko takšnih, ki bi silili na naslovnice časnikov držav, v katerih igrajo. V zadnjem času jim je še najbližje Kevin Kampl v Avstriji, ki pa minuli konec tedna ni igral. Ne, ker mu trener Salzburga ne bi ponudil priložnosti za igro, pač pa je mladega nogometaša doletela družinska tragedija. Kampl je tako povsem razumljivo izpustil gostovanje na stadionu Pappel v Mattersburgu, kjer se je Salzburg veselil zmage s 3:1. Kljub smrti v družini bo prišel na reprezentančni zbor, svojega drugega v karieri, in ne glede na vse upal, da mu bo Stojanovič tokrat le ponudil priložnost za debi.

Kar šest reprezentantov si kruh služi v Italiji, kjer se je še najbolj izkazal Josip Iličič. Gorenjec je s soigralci iz Palerma gostoval pri Genoi, rožnatim pa do točke (1:1) pomagal s podajo za gol Luigija Giorgija v 15. minuti tekme. Jojo je igral do 56. minute, zatem ga je pred 18.000 gledalci zamenjal rojak Jasmin Kurtič. Prvič po 26. avgustu sta se zmage veselila Boštjan Cesar in Bojan Jokič. Leteči osli so z 2:1 premagali Sampdorio, Cesar je odigral celotno tekmo, Jokič je v igro prišel v 62. minuti. V drugi ligi je Armin Bačinovič v petek zaradi manjših težav s kolenom ostal brez nastopa proti Padovi, njegova Verona je v gosteh izgubila z 1:2, potem ko je drugi zadetek prejela v 93. minuti.

V kadru, a na klopi

V Nemčiji se bosta Mišo Brečko in Dominic Maroh šele nocoj dokazovala v dresu Kölna (tekma z Dynamom iz Dresdna se bo začela ob 20.15), zaradi česar bosta z dovoljenjem zamudila na zbor, že v soboto pa je bil na delu Zlatko Dedič. Njegov Bochum je v Braunschweigu z 0:3 izgubil z Eintrachtom, Primorec je odigral le zadnjih deset minut.

Na Nizozemskem se je po prehladu v ekipo PSV-ja vrnil Tim Matavž, a je ob visoki zmagi svojega kluba nad NAC-om s 4:0 ves čas sedel na klopi. Visok poraz z 0:3 je v gosteh pri Rodi doživel VVV Venlo, Aleksander Radosavljevič je odigral celotno tekmo in v 41. minuti prejel rumeni karton. Groningen je odščipnil točko Feyenoordu (2:2), Andraž Kirm je za domače igral od začetka do konca.

V Grčiji sta se na Kreti pomerila OFI in PAOK, gledalci so videli dva gola, po enega na vsaki strani. Mirnes Šišič se ni vpisal med strelce, je pa za domače odigral vso tekmo. Na Poljskem si kruh služita dva reprezentanta: v prvi ligi je Marko Šuler v dresu Legie končno dočakal prvenstveni debi, ob zmagi z 2:1 nad Wislo je igral od 59. minute dalje. V drugi ligi je po skoraj mesecu dni spet zaigral Andraž Struna, ki je ob zmagi Cracovie nad Zawiszo s 3:1 igral od prve do 82. minute in ob tem tudi porumenel.

Novopečeni reprezentant Džengis Čavuševič je v Švici svojemu klubu v 12. krogu pomagal do osme zmage, s katero je St. Gallen zadržal drugo mesto na lestvici. Lausanne Sport je v gosteh izgubil z 1:2, Čavuševič je začel tekmo, a bil nato zamenjan na začetku drugega polčasa. Med strelce se ni vpisal, za zdaj ostaja pri štirih prvenstvenih zadetkih v sezoni.