Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

sta
sta
0 20.05.2018 17:04:32

Planici SP leta 2023, Kocijančič ostaja podpredsednik Fis

www.alesfevzer.com
Nekdanji predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič ostaja podpredsednik Mednarodne smučarske zveze (Fis), so določili na seji predsedstva zveze po kongresu v grškem letovišču Costa Navarino. Že v četrtek pa je Planica za leto 2023 dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, ko je premagala norveški Trondheim.

Pred tem je Slovenija s Planico neuspešno skušala priti do SP za leta 2017, 2019 in 2021. Delegati so ji na tokratnem kongresu v Grčiji v konkurenci s Trondheimom namenili devet glasov, tekmecu pa šest.

"Planica je izjemno veliko vložila v objekte, ki zdaj verjetno sestavljajo najsodobnejši smučarski center na svetu. Športniki bodo lahko resnično pokazali ves potencial in strast Slovencev pri zimskih športih bo poskrbela za nepozabno ozračje," je ob izboru Planice povedal predsednik Fisa Gian Franco Kasper. Ta je dobil že šesti mandat za vodenje zveze in je šele četrti predsednik od ustanovitve Fise leta 1924; vodi jo od leta 1998.

Kocijančič ostaja v vrhu Fise in bo tudi na čelu posebne delovne skupine za vodenje zveze. Za podpredsednike so bili poleg Kocijančiča izbrani še Japonec Aki Murasato, Šved Mats Arjes in Kanadčan Patrick Smith.

Šestinsedemdesetletni Kocijančič, ki je tudi predsednik Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), je bil pred tem v petek ob koncu 51. kongresa v Grčiji znova izvoljen v predsedstvo oziroma svet Fisa, kjer je že od leta 1981. Kocijančič je na volitvah, prisotnih je bilo 68 nacionalnih zvez, dobil 117 od 121 možnih glasov.

Tone Vogrinec je kot nekdanji predsednik komisije Fisa za alpsko smučanje za izjemen prispevek postal častni član tega komiteja. To čast je doživela še šesterica nekdanjih predsednikov različnih komitejev zveze.

Na kongresu so potrdili še SP v smučarskih poletih 2022, gostil ga bo Vikersund, SP v alpskem smučanju 2023, ki bo v Courchevelu ter SP v deskanju in smučanju prostega sloga 2023, ki bo v Bakurianiju v Gruziji.


Predsedstvo je potrdilo tudi koledar tekmovanj za naslednjo sezono, v katerem še naprej ostaja Maribor, kljub zaradi pretoplega vremena prestavljenim tekmam v zadnjih sezonah. Tekma alpskih smučark za Zlato lisico Pohorju je v koledarju 1. in 2. februarja 2019, pokal Vitranc v Kranjski Gori za alpske smučarje pa 9. in 10. marca, kar bo zadnje tekmovanje pred finalom sezone v Soldeuu v Andori (11. do 17. marec 2019).

Ženska nordijska kombinacija prihaja v uradni koledar smučarskih svetovnih prvenstev že v naslednji sezoni, so potrdili na seji predsedstva Mednarodne smučarske zveze (Fis) po kongresu zveze v grškem letovišču Costa Navarino. To je bil edini šport v programu zimskih olimpijskih iger, v katerem doslej niso nastopale ženske.

Za odličja se bodo nordijske kombinatorke na članskem svetovnem prvenstvu prvič pomerile leta 2021 v Oberstdorfu, na mladinskem SP pa že prihodnje leto, ko bo prvenstvo januarja 2019 gostil finski Lahti. Na programu tega tekmovanja bo ena serija skokov ter nato tek na pet kilometrov.

Na seji predsedstva so obravnavali tudi poročila različnih komitejev in odborov zveze, tudi tu pa je ena posebej povezana z napredkom ženskega športa. Tako ne bo več omejitev za velikost skakalnic, na katerih lahko nastopajo skakalke in bo že v naslednji sezoni poleg malih skakalnic skoraj polovica tekem potekala na velikih skakalnicah.

Protidopinška komisija je uvedla dvoletno prepoved nastopanja italijanski smučarski tekačici Marini Piller, ki so ji dokazali nepravilnosti v njenem biološkem potnem listu, z začetkom od 1. januarja 2017, ko je dobila začasni suspenz.

Napovedali so nadaljnji poostren boju proti jemanju nedovoljenih poživil in v sodelovanju z Mednarodnim olimpijskim komitejem sprejeli poseben program v boju proti različnim zlorabam, tudi spolnim, v športu.

Naslednja redna konferenca zveze s sejo predsedstva bo v Cavtatu pri Dubrovniku med 28. majem in 1. junijem 2019.

Članki iz rubrike