Košarka

Naj kar bodo problemi

Primož Salmič
15. 11. 2012, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Možnosti, vsaj realne, po štirih zaporednih porazih, od tega treh domačih, niso prav velike, a vendarle še obstajajo.

Če košarkarji Uniona Olimpije jutri proti Cantuju dobijo predzadnjo tekmo prvega dela na svojem parketu, bodo ponovno v igri za napredovanje med najboljših 16 evropskih ekip.

Mimogrede, Olimpija je od 5. novembra znova pod blokado BAT-a, Fibinega košarkarskega razsodišča, ki od ljubljanskega kluba zahteva plačilo nekaj manj kot 25.000 evrov zaradi dolga do igralske agencije Sigma. Slednja med drugim zastopa Uroša Slokarja in v Stožicah so italijanski agenciji ostali dolžni za podpis pogodbe s slovenskim reprezentantom, ki je za Olimpijo igral v sezoni 2009/10. Čeprav blokada pomeni, da Olimpija trenutno ne more podpisovati pogodb z novimi igralci, ni vnesla nobenega nemira v stožiške hodnike. »Nič takega. Dobili smo odločbo o plačilu, znesek bomo poravnali in stvar bo zaključena,« mirno pravijo v v klubu.

Trenerja Saša Filipovskega in njegove varovance ni to prav nič zmotilo v ritmu priprav na jutrišnji obračun. »Vsi fantje so zdravi, razen mene, imam vročino,« pravi strateg zmajev, ki je, kot pravi, iz preteklega obdobja, v katerem je Olimpija nanizala sedem porazov, serijo pa prekinila šele v nedeljo z zmago nad Szolnokijem, skupaj z igralci prišel še močnejši. »Tisto, kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Iz vsake tekme se skušamo naučiti največ, kar se da, in skušati to na naslednjih obračunih prenesti na parket. Trudimo se dvigovati našo igro tako v napadu kot obrambi. Linija pa ni premočrtna, treba je biti potrpežljiv,« razlaga Filipovski in nadaljuje: »Fantje zavzeto trenirajo in tudi napredujejo, kar so potrdili tudi naši nasprotniki. Seveda bi si želeli, da po treh mesecih tako kot evroligaške ekipe igramo na vrhunski ravni. A slednje imajo za seboj leta in ogromno treningov ter tekem, pri nas pa je to primanjkljaj, ki ga je težko nadomestiti le s treningi. Treba je tudi izgubljati. Po vsaki tekmi se veliko učimo, o nadzoru čustev, držanju zbranosti, o tem, kako se držati sistema. Učimo se igrati tekmo, ko na začetku zaostajaš in se vračaš v igro, učimo se igrati tekmo, ko je izenačena končnica. Učimo se igrati tekmo, ko vodiš za 20 točk in moraš vzdržati do konca, učimo se igrati s favorizirano ekipo ali z moštvom, proti kateremu si favorit, igrati tekmo po sedmih porazih in tako dalje. Vse to vpliva na igralce. Pridejo vzponi in padci, ki te naučijo več kot zmage. Takrat, ko pridejo, imam z igralci probleme,« priznava Filipovski, ki pa si nad Cantujem seveda želi zmage, problemi gor ali dol. Srečanje bo izjemoma jutri in ne v petek, kot je letos v navadi za domače obračune Olimpije. Termin je spremenilo vodstvo evrolige zaradi uskladitve igranja treh italijanskih klubov, Cantu se je namreč v evroligo prebil skozi kvalifikacije.