Košarka

Katera vam je najbolj všeč?

STA / S.R.
22. 10. 2012, 21.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je danes razkrila štiri finaliste med maskotami, ki se bodo potegovali za naziv uradne maskote košarkarskega Eura 2013 v Sloveniji.

O maskoti bodo odločali navijači z glasovanjem prek spleta, kandidati pa so kranjska čebela Bibi, človeška ribica Jamko, lipa Lipko in volk Lupi.

Kot so sporočili iz KZS, so na razpis povabili 25 slovenskih oblikovalskih studiev, posameznikov in agencij. V roku so prejeli osem predlogov za maskoto, v finale so se uvrstili štirje.

Kranjsko čebelo Bibi so na KZS opisali kot eno izmed redkih avtohtonih in na Slovenskem vzgojenih vrst, ki je zaradi svojih odličnosti, kot so marljivost, ustvarjalnost in nepopustljivost, izjemno pomemben gost v čebelnjakih po celem svetu. Človeška ribica Jamko je eden najbolj prepoznavnih simbolov in značilnosti Slovenije ter naslovni lik Postojnske jame. Človeško ribico vsi Slovenci spoznamo že v prvih letih šolanja, zaradi nenavadnosti pa nam v spominu ostane za vse življenje. Bistvo lipe Lipka je drevo slovenstva, lipa, utripajoče srce pa je sestavljeno iz čiste skladnosti med naravo in človekom, pravijo na KZS. Volk Lupi pa je prastari prebivalec Slovenije, ki je naša pogorja pred nekaj leti že skoraj zapustil. A si, ker je kar polovica naše dežele prekrita z gozdovi, Slovenije brez takšnega prebivalca ne moremo predstavljati, so na kratko opisali zadnjega kandidata.

Maskoto bodo izbrali športni navdušenci z glasovanjem na spletni strani maskota.zurnal24.si od 22. oktobra do 4. novembra. Med tiste, ki bodo glasovali, pa bodo podelili tudi nagrade.

"EuroBasket 2013 je kot največji dogodek v samostojni Sloveniji vseslovenski projekt, zaradi česar si želimo, da bi imelo čim več ljudi možnost sodelovanja na različne načine. Eden izmed teh je izbor uradne maskote prek spletnega glasovanja, za katerega smo se odločili prav zato, ker spoštujemo mnenje slovenske javnosti in verjamemo, da bo ta izbrala najboljšo možno figuro, ki bo prvenstvo, slovensko košarko in državo predstavljala v naslednjem letu," je finalno dogajanje pri izboru maskote opisal direktor Eurobasketa Aleš Križnar.