Bencin

Vettel v svoji ligi, za njim klanje

AMA
21. 4. 2013, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Svetovni prvak je brez težav dobil četrto letošnjo dirko, za njim pa smo gledali nešteto dvobojev, vrstni red pa se je odločil šele na koncu.

Drugo in tretje mesto sta zasedla oba Lotusa, Raikkonen pred Grosjeanom, Francoz pa je šest krogov pred koncem odnesel prve stopničke di Resti s Force Indijo. Stopničke so ponovitev lanske dirke.

Štart je potekal relativno mirno, Rosberg je zadržal vodstvo, Vettla pa je prehitel Alonso, vendar ga je Nemec prehitel nazaj že v petek ovinku. Vettel je potem že v naslednjem krogu napadel Rosberga, vendar je rojak mesto obranil, krog pozneje pa je Vettel švignil mimo Nemca in odjadral proti drugi letošnji zmagi.

Alonso se je kmalu prebil mimo Rosberga, Mercedes danes ni imel prave hitrosti, potem pa se mu je zataknil DRS, zapeljal je v bokse, kjer so loputo zaprli, vendar je že v naslednjem krogu krilce spet ponagajali. V 9. krogu je Alonso, ki je bil v boksih kar dvakrat, padel na 19. mesto, a je do cilja pripeljal na soildno osmo mesto, celo dirko pa je vozil brez DRS.

Tako Raikkonen kot di Resta sta bila samo na dveh postankih in boj za drugo mesto se je razpletal med njima. Di Resta je bil spredaj do zadnjega postanka, ko ga je prehitel Raikkonen. Oranžno-zeleni so vozili na tretje mesto, a Grosjean je po postanku drvel s sekundo hitrejšimi časi in z mehkejšimi gumami je v zadnjem stintu ujel di Resto in ga potisnil na četrto mesto.

Preostala deseterica je uprizorila divjo jago, videli smo boj kolo ob kolesu in nekaj tudi koles v kolesu, različne strategije in hitrosti pa so pomenili veliko prehitevanj med sabo.

Hamilton je v zadnjem krogu prehitel Webbra in osvojil peto mesto, mimo njega pa je švignil še Perez, ki je s šestim mestom zasenčil moštvenega kolega Buttona. Med njima je 20 krogov pred koncem celo potekal tako divji dvoboj, da so leteli deli krilca na Perezovem McLarnu.
Webber je bil pred zadnjim stintom zelo blizu stopničk, zadnji set gum pa ni deloval v njegovo korist in se je moral zadovoljiti s sedmim mestom. Osmo mesto je osvojil Alonso, medtem ko sta Rosberg in Button stala štirikrat in tako končala na repu tistih s točkami. 
Če j e Alonso rešil črn dan za Ferrari, pa je Massa že v prvem krogu treščil v Sutila in mu prebil gumo, sam pa polomil krilce, Brazilcu pa je potem med dirko kar dvakrat počila zadnja desna guma in končal na šele 15. mestu. Sutil se je iz ozadja prebil na 13.

S solidno dirko je Maldonado privozil najboljši letošnji Williamsov rezultat, a je večino dirke vozil za Bottasom, ki je tik pred koncem moral še enkrat v bokse. Povsem nevidni so bili pri Sauberju in Toro Rossu, Vergne je po trčenju z van der Gardejem moral kot edini danes odstopiti.
Sezona spet kaže nepredvidljivost, vendar se že kaže, da je Vettel dane razmere najbolje izkoristil in že nabira prednost na vrhu. Njegova edina protikandidata bosta letos najbrž le Raikkonen in Alonso.

Karavana F1 se zdaj vrača v Evropo, kjer bo drugo nedeljo v maju dirka za VN Španije v Barceloni.