Bencin

Dirka postankov profesorju Alonsu

AMA
14. 4. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

VN Kitajske je dobil Fernando Alonso, ki je skozi celo dirko pokazal najvišjo hitrost. Različne strategije dirkačev pa so se šele pred koncem dirke sestavile v končni rezultat.

Na štartni vrsti je manjkal Webber, ki je na mehkih gumah štartal iz boksov, ko so ugasnile luči pa je najbolje potegnil Hamilton, oba Ferrarija pa sta v prvem ovinku obdelala Raikkonena. Massa je takoj zagrozil Alonsu na drugem mestu, vendar je že v drugem krogu izgubil priključek in Alonso je napadel Hamiltona. Webber se je takoj podal v bokse, da se znebi mehkih gum.

Konec drugega kroga je Hamilton uspel nabrati nekaj prednosti pred rdečima, Raikkonen pa je ostal na četrtem mestu, za vrat pa sta mu začela dihati Rosberg in Grosjean. V petem krogu se je v bokse kot prvi podal Ricciardo in padel na zadnje mesto. V petem krogu je v DRS coni Alonso brez težav padel mimo Hamiltona, presenetil pa ga je tudi Massa, oba Ferrarija sta tako v vodstvu. Takoj zatem se je Hamilton zapeljal v bokse po nove gume, sledil pa mu je tudi Rosberg. Perfektno usklajeni so pri Mercedesu brez zastoja zamenjali gume obema dirkačema.

V šestem krogu sta v boks zapeljala tudi Alonso in Raikkonen, medtem pa se je po dolgi ravnini Gutierez zaletel v zadek Sutila in raztreščil svojega Sauberja. Sutil je prišel v bokse s podrtim zadnjim krilcem, na dirkalniku je celo zagorelo in dirke je bilo za oba konec.

Po prvih postankih so ostali zunaj Hulkenberg na prvem mestu, Vettel tesno za njim, Button je bil tretji, vsi brez postanka. V desetem krogu je vrstni red še vedno nespremenjen, iz ozadja pa se prvi postankarji prebijajo naprej. V 14. krogu sta v bokse prišla prvič tudi Hulkenberg in Vettel, Nemec je izgubil mesto proti Vettliu, v vodstvu se je pojavil Button, ki bo dirko odpeljal z enim postankom manj kot ostali. V 16. krogu je Webber pri prehitevanju trčil v Vergna in ga zavrtel, neučakani Avstralec je polomil sprednje krilce, zapeljla v bokse, kjer so mu mehaniki slabo pritrdili zadnje desno kolo, ki ga je ob koncu naslednjega kroga tudi izgubil in le še ustavil Red Bulla ob progi. Krog pozneje je na istem mestu kot bratska Bika s proge med zaviranjem zapeljal Raikkonen in trčil v zadek Pereza. Finec je do konca dirke vozil z poškodvanim sprednjim krilcem, kar pa na njegov dosežek ni vplivalo.
Vrstni red se je na polovici dirke ustalil. Alonso je vodil svojo dirko, Vettel in Button sta morala pred koncem po mehkejše gume, Za drugo mesto se bosta udarila Raikkonen in Hamilton, Finec je med zadnjim postankom v boksih prehitel Hamiltona

Na dirki se dogaja nekaj čudnega, ob vseh rumenih zastavah je vedno več dirkačev pod preiskavo zaradi uporabe DRS-a, novi sistem lučk na volanu očitno ne deluje niti v Šanghaju.Po drugem postanku, ko je Vettel padel na začelje, se iz ozadja prebija mimo Masse in di Reste na šesto mesto. Dva kroga kasneje je prehitel še Hulkenberga in je peti. 

V 36. krogu Alonso vodi že za 11,1 sekunde pred Hamiltonom in Raikkonenom, vmes se vozi še Button s postankom manj. Ob zadnjem postanku je Raikkonen hitrejši in ostane pred Hamiltonom.

V 49. krogu je Button prvič zapeljal po mehkejše gume, tri kroge pozneje pride v bokse še Vettel. Nemec ima v vizirju tretje in drugo mesto, vendar v samo štirih krogih skuri mehke gume, uspe dohiteti Hamiltona, vendar ga do ciljne črte ne prehiti. 
To je prva Alonsova zmaga po lanski VN Nemčije, Raikkonen z drugim mestom že 20-ič zapored pride do točk, Hamilton pa potrjuje dobro formo Mercedesa, medtem ko je Rosberg zaradi okvare vzmetenja moral odstopiti. 
Četrti je bil Vettel, za njim Button in Mssa,. Odličen sedmi je bil Ricciardo s Toro Rossom, ki je proti koncu dirke obdelal di Resto in Grosjeana, zadnjo točko je osvojil Hulkenberg.

Sezona se nadaljuje prihodnji vikend v Bahrajnu,.