Bencin

Vettlov popolni trojček

Artur Švarc, Avtomanija
7. 10. 2012, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Aktualni svetovni prvak se je aktivno priključil Alonsu v boju za naslov, Španec pa je danes ostal brez uvrstitve. Družbo sta Vettlu delala povratnik na odru Massa in Kobajaši, ki je s svojimi prvimi stopničkami navdušil domačo publiko.

Zapletlo se je že na štartu – Alonso je preveč podjetno šel proti levemu robu in pri tem je Raikkonenu zmanjkalo prostora. Finec je s kolesom zapeljal na travo, potem pa pri zaviranju zadel v zadnje levo kolo Alonsa, kar je bilo dovolj, da je Španca s prazno gumo zavrtelo počez, pri čemer mu je ugasnil avto. Samo nekaj 10 metrov naprej je Grosjean zadel v zadek Webbra in ga prav tako postavil počez iz steze, Senna pa je trčil z Rosbergom in končal njegovo dirko. Na stezo je takoj zapeljal varnostni avto. Na štartu se je Kobajaši prebil pred Webbra in prvi stint odpeljal za Vettlom, ki je vozil svojo dirko.

Grosjean je za trčenje, v katerem je poškodoval tudi svoje sprednje krilce, dobil 10-sekundni kazenski postanek v boksih, prav tako pa je na začelje padel Webber. Kazen za povzročitev trčenja z Rosbergom, vožnjo skozi bokse, je dobil tudi Senna.

Ko so se stvari umirile, se je utrdil tudi vrstni red. Do prvih postankov je Kobajaši vozil na drugem mestu, sledil pa mu je Button, potem pa je oba med postanki prehitel Massa, ki se je na drugo mesto prebil z desetega štartnega mesta, Kobajašija pa je prehitel še Button.

A po drugem postanku se je Kobajaši vrnil na tretje mesto, lanskoletni zmagovalec pa ga je neuspešno preganjal vse do zadnjega ovinka.

Hamilton je vozil praktično neopazno dirko, razen pri zadnji vrnitvi iz boksov, ko je agresivno preprečil Raikkonenu, ki je menjal krog prej, da ga prehiti v prvi ovinek.

V prvi polovici dirke smo gledali dvoboj Raikkonen Hamilton, iz ozadja pa se je bližal Hamiltonov naslednik pri McLarnu, Parez. Pri uvozu v lasnico je Hamilton zaviral prej, Perezu je zmanjkalo prostora in je zapeljal na zunanji umazani del, kjer ga je zavrtelo v pesek in sanj o dobri uvrstitvi je bilo zanj konec.

Hulkenberg je v prvem delu dirke preganjal Hamiltona, potem pa se je moral zadovoljiti s sedmim mestom, za vrat pa mu je proti koncu dirke dihal Maldonado, ki je osvojil prve točke po zmagi pomladi v Barceloni. Avstralca sta osvojila zadnje tri točke. Webber se je iz začelja, kamor je padel po trčenju z Grosjeanom, prebil na deveto mesto, Ricciardo pa je zadnjih 6 krogov uspešno odbijal vse napade Schumacherja, Mercedes je tako spet zabeležil ničlo.

Vettel se je s 24. zmago izenačil s Fangiom, Massa se je po skoraj dveh letih vrnil na stopničke in se s solidnimi predstavami bliža še eni sezoni pri rdečih, Kobajaši pa je kot tretji Japonec na stopničkah (nazadnje je Sato stal na tretjem mestu 2004 v Indianapolisu) tudi upravičil verjetno podaljšanje pri Sauberju.

Do konca je še pet dirk in verjetno se bosta za naslov borila le še Vettel in Alonso, vendar ima Vettel s precej boljšim dirkalnikom zdaj realno večje možnosti za tretji zaporedni naslov prvaka, nenazadnje je drugi dirkač letos s tremi zmagami in prvi, ki je dobil dve dirki zapored.

Sezona gre dalje že prihodnji vikend v Južni Koreji. 

 1.  Vettel        Red Bull-Renault           1h28:56.242
 2.  Massa         Ferrari                    +    20.639
 3.  Kobajaši     Sauber-Ferrari             +    24.538
 4.  Button        McLaren-Mercedes           +    25.098
 5.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    46.490
 6.  Raikkonen     Lotus-Renault              +    50.424
 7.  Hulkenberg    Force India-Mercedes       +    51.159
 8.  Maldonado     Williams-Renault           +    52.364
 9.  Webber        Red Bull-Renault           +    54.675
10.  Ricciardo     Toro Rosso-Ferrari         +  1:06.919
11.  Schumacher    Mercedes                   +  1:07.769
12.  Di Resta      Force India-Mercedes       +  1:23.400
13.  Vergne        Toro Rosso-Ferrari         +  1:28.600
14.  Senna         Williams-Renault           +  1:28.700
15.  Grosjean      Lotus-Renault              +     1 krog
16.  Kovalainen    Caterham-Renault           +     1 krog
17.  Glock         Marussia-Cosworth          +     1 krog
18.  Petrov        Caterham-Renault           +     1 krog
19.  De la Rosa    HRT-Cosworth               +     1 krog

Najhitrejši krog: Vettel, 1:35.774

Odstopi:

Pic           Marussia-Cosworth            39
Karthikeyan   HRT-Cosworth                 34
Perez         Sauber-Ferrari               19
Alonso        Ferrari                      1
Rosberg       Mercedes                     1