Šport

Katanec v Južno Ameriko pelje tudi Janžo in Rotmana

U.K.
21. 5. 2014, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je na Debelem rtiču objavil seznam igralcev, na katere bo računal na junijskih prijateljskih obračunih v Južni Ameriki proti Urugvaju in Argentini.

Reuters

Zaradi težav s poškodbami je Katanec poklical tudi dva novinca, in sicer branilca Domžal Erika Janžo ter vezista Rudarja Rajka Rotmana.
"To je nagrada tudi za Rudar, ki je neka osvežitev v slovenskem prvenstvu, je simpatična ekipa. V Rotmanu vidim neko kakovost, je pa zelo težko oceniti slovensko ligo in raven, na kateri igramo mi. Ampak fant ima priložnost, da se pokaže, določeno kakovost pa gotovo ima. Na levi strani obrambe imamo nekaj težav, zato sem poklical tudi Janžo, tudi on ima priložnost za dokazovanje. Je pa še kar nekaj igralcev, ampak ne gre klicati kar pet, šest novih v ekipo, sploh za tako težki tekmi, kot bosta ti dve v Južni Ameriki," je seznam pokomentiral Katanec.
Zaradi zdravstvenih težav sicer manjkajo nekateri standardni igralci, med njimi Valter Birsa, Zlatan Ljubijankić, Rene Krhin, Tim Matavž, ni pa niti Jasmina Handanovića. Pod vprašajem sta - zaradi obveznosti v srbskem oziroma poljskem prvenstvu, ki še nista končani - tudi še Nejc Pečnik in Dalibor Stevanović, ki sta sicer na seznamu.
Kljub temu se v slovenskem taboru veselijo teh preizkušenj, čeprav po Katančevih besedah ne bosta dali povsem relevantnih odgovorov, kar zadeva jesenski začetek kvalifikacij za EP 2016, v katerih Slovenijo čakajo Estonija, Švica in Litva. A kot pravijo v izbrani vrsti, igrati proti Argentini in Urugvaju je čast, vseeno pa se ne smejo igrati z ugledom.
"Da gremo igrat težki tekmi, to veste, da nam je lahko v čast, da lahko igramo proti takšnim reprezentancam, kot sta Argentina in Urugvaj, to tudi veste. Veste tudi, da imamo kup težav, položaj je pač tak, kakršen je. Zadnji mesec nisem bil preveč miren. Nekaj je poškodb, nekaj je takšnih igralcev, ki niso veliko igrali. Morali bomo biti pametni, saj se ne smemo igrati z imenom Slovenije," meni selektor.
"Bomo pa videli, kako bodo potekale priprave, upam, da se še kdo ne bo poškodoval. Nekateri imajo tudi še prvenstvene tekme, tako da bomo videli, ali jih bodo klubi spustili ali ne. Govorim predvsem za Stevanovića in Pečnika. Če bosta pač še igrala klubske tekme, potem ne bosta šla z nami in bom moral poklicati koga drugega," je še pojasnil Katanec, ki bo igralce na južnoameriški zelenici poslal v novih dresih, tistih, s katerimi bo Slovenije igrala kvalifikacije za Euro 2016. Ti bodo prav tako v zdajšnjih barvnih kombinacijah, le da je na njih silhueta Triglava ožja in pomnožena.
Da bosta obračuna v Južni Ameriki še kako privlačna, poudarja tudi predsednik NZS Aleksander Čeferin. "Čakata nas dve zelo zanimivi gostovanji pri enih izmed najboljših reprezentanc. Tokrat ima naš obisk poleg tekmovalnega tudi drugi pomen, srečali se bomo in sodelovali tudi s slovensko skupnostjo v Argentini, ki je množična in se zelo veseli našega obiska. Pravzaprav je velika čast za tako majhno državo, da lahko igra proti enim izmed najboljših na svetu," pa je na novinarski konferenci na Debelem rtiču, kjer je NZS v sodelovanju z Rdečim križem odprla tudi mini nogometno igrišče, povedal Čeferin.

Seznam za Urugvaj in Argentino:
- vratarji: Samir Handanović (Inter), Jan Oblak (Benfica), Vid Belec (Olhanense);
- branilci: Gregor Balažic (Karpati Lvov), Mišo Brečko (Köln), Boštjan Cesar (Chievo), Branko Ilić (Hapoel Tel Aviv), Erik Janža (Domžale), Bojan Jokić (Villarreal), Miral Samardžić (Šerif Tiraspol), Martin Milec (Maribor);
- vezisti: Josip Iličić (Fiorentina), Andraž Kirm (Groningen), Jasmin Kurtić (Torino), Dejan Lazarević (Chievo), Aleš Mertelj (Maribor), Nejc Pečnik (Crvena zvezda), Rajko Rotman (Rudar Velenje), Dalibor Stevanović (Slask Vroclav), Andraž Struna (Giannina), Kevin Kampl (Red Bull Salzburg);
- napadalca: Roman Bezjak (Ludogorec), Milivoje Novaković (Shimizu S-Pulse).