Šport

Tina Maze prvič v tej zimi pometla s konkurenco

sta/mv
25. 1. 2014, 12.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tina Maze je zmagala na drugem smuku za svetovni pokal alpskih smučark v italijanski Cortini d'Ampezzo in je prvič v olimpijski zimi premagala vse tekmice (1:37,79). Druga je bila Švicarka Marianne Kaufmann-Abderhalden (+0,27), tretja pa Tina Weirather iz Liechtensteina (+0,38). Maruša Ferk, druga Slovenka, je bila 28. (+1,68).

Tina Maze, lanska skupna zmagovalka pokala, je imela tretjič v treh dnevih na progi Olympia delle Tofane startno številko 19 in se z njo četrtič v tej zimi povzpela na zmagovalni oder. Druga je bila v Val d'Iseru na smuku, tretja v St. Moritzu na veleslalomu in v Leviju na slalomu. Dosegla je 69 zmago za slovensko alpsko smučanje, sama pa jih ima sedaj 23. Potem, ko je bila v Cortini v četrtek šesta na superveleslalomu in v petek sedma na smuku, je v smuku na tretji tekmi v treh dneh zabeležila tretjo smukaško zmago v pokalu. Pred tem je bila prva v St. Moritzu 2. februarja 2008 in v Garmisch-Partenkirchnu 2. marca 2013, njena prva tri mesta pa so tudi edina prva mesta slovenskih smučark v tej disciplini.

Tina z zmago napovedala olimpijsko odličje

Na 22. tekmi v tej sezoni je Mazejeva pred tem vodilno Kaufmann-Abderhalden pri prvem merjenju časa prehitela za 16, na drugem za 62, na tretjem pa za 53. stotink sekunde. Na koncu se je lanska skupna zmagovalka pokala veselila prvega mesta na tekmi, s katero so nadomestili odpadli nastop v nemškem Garmisch-Partenkirchnu. S tem je dokončno napovedala, da bo dvema srebrnima medaljama iz Vancouvra skušala prihodnji mesec na olimpijskih igrah v Sočiju dodati še kakšno odličje. Nemka Maria Höfl-Riesch, ki je v petek dosegla tretjo zmago v tej zimi, je bila četrta. Že kmalu po startu je imela precej težav in je že pri prvem merjenju časa za Črnjanko zaostajala za skoraj pol sekunde (+0,42) in tega nato do cilja ni mogla več nadoknaditi. Avstrijka Anna Fenninger je peto mesto delila z Američanko Stacey Cook, sedma pa je bila druga tekmovalka iz ZDA, Julia Mancuso. Američanki sta dva tedna pred OI v Rusiji v vse boljši formi, a formo pred najpomembnejšimi tekmami v Sočiju stopnjuje tudi Črnjanka. Pred nedeljskim superveleslalomom v Cortini je Höfl-Riescheva še vedno prva v skupnem seštevku pokala. Ima 1011 točk, sledita Tina Weirather (863) in Fenningerjeva (839), na četrto mesto pa se je povzpela Mazejeva (709). Slednja je v smukaškem seštevku peta (333), vodi pa Höfl-Riescheva (475).