Zarja

Slovenci se morate spet povezati z zemljo

Ž. E.
22. 2. 2015, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred desetimi leti so ji duhovi svetih altajskih gora povedali, da bo z območja, ki je zelo pomembno za vso zemljo, prišla ženska s tujim imenom in ji odprla pot k svojemu narodu. Dejali so ji, da bo temu narodu predala še vedno ohranjeno učenje svojih prednikov, s katerim bodo lahko spet sami odločali o svojem življenju.

Ž. E.

Takrat je bila Zinaida Tirisova Taniševna, diplomirana etnologinja in zgodovinarka, žena in mati, v samoti sredi altajskih gora, kjer je štiri mesece, do iniciacije, opravljala obredne molitve. Odzvala se je klicu duhov prednikov, šamanov po očetovi in materini strani, da bi se v divjini znova povezala s starodavnim znanjem in vedenjem. Po tem težkem procesu je postala vrhovna altajska šamanka ali Ene bijik kam Seina, poslanka Sonca. A je trajalo še devet let, da sta se lani na Altaju po nizu neverjetnih »naključij« srečali s Slovenko Mario Ano in potem še meseci, polni različnih ovir, ki jih je morala odstraniti, da je Ene bijik kam Seina zdaj v Sloveniji.

Jetra matere Zemlje
A zakaj se zdi Slovenija vrhovni altajski šamanki tako pomembna, da staro učenje, sveto znanje, kot ga imenuje, predaja ljudem s tega območja? Kot nam je razložila na prvem seminarju v Radovljici, ima po starodavnem altajskem učenju naš planet enako sestavo kot človeško telo (oziroma obratno). Tako je Altaj srce matere Zemlje, Mala Azija in Balkanski polotok (tudi Slovenija) pa njena jetra.

Ž. E.

»Živite na območju, ki čisti kri Zemlje, in od kakovosti te krvi oziroma dogajanja na območju je odvisno stanje celotnega planeta. Na Balkanu sta se začeli prva in druga svetovna vojna, tudi balkanska, ki pa je niso uspeli razplamteti v tretjo. A jetra Zemlje so še vedno bolna,« opozarja vrhovna altajska šamanka. Kot pravi, imamo ljudje, ki živimo na tem območju, v sebi zakodirano sposobnost, da slabo energijo preobrazimo v dobro in jo dajemo naprej. »To je v vaši etnopsihologiji, vendar se morate spet povezati z zemljo. Ko se človek odtuji od zemlje, zboli,« pravi, »zato je zelo pomembno, da poznamo tradicionalne obrede povezovanja z njo.« Človek svojo sestavo povzame iz zemlje, na kateri se je rodil – od tod tudi izraz »klic zemlje.«

Sama komunicira z vsem, kar obstaja, ne samo z duhovi prednikov; kamor koli pride, se takoj poveže z duhovi gora, rek, jezer, domov … V naši deželi je tako že prvi dan poizvedela, kje so sveta mesta na Balkanu – med njimi je tudi najvišja slovenska gora Triglav.

Ž. E.

Njeni trije vrhovi omogočajo povezavo s sedanjim, preteklim in bodočim, pravi. Med obiskom blejskega gradu se je povezala z gospodarjem jezera (povodnim možem po naše), ki ji je povedal veliko zanimivega o tem območju. Poznavanje območja, na katerem živimo, in celotnega planeta, je naša odgovornost, poudarja. Človek, ki ima (dobi) to znanje, pa ga mora kot zrnje trositi po poti, da ga najdejo drugi. Širiti starodavna znanja med ljudmi je ena njenih najpomembnejših nalog.

Če hočeš uničiti narod, zamenjaj njegovo hrano. Altajska šamanka opozarja tudi na spremenjen način prehranjevanja v moderni družbi – na gensko spremenjeno hrano, ustvarjeno v laboratorijih, pa na pretirano uporabo sladkorja, ki naredi človeka za sužnja. Pomembno je, da sladkor zamenjamo s tradicionalnimi sladili – medom, fruktozo ali podobnim in da jedi čim manj sladimo. V potrošniški družbi veliko ljudi živi samo za to, da jedo, pravi. Zato se najpomembnejša politika in znanje začneta ravno za mizo …

Izjemno zanimivo (še posebej za bodoče starše) je starodavno učenje o dnevih, primernih za spočetje otroka, ki vplivajo na njegove karakterne lastnosti, energijo in usodo. Altajci za načrtovanje spočetja uporabljajo lunin koledar ter poudarjajo pomen odgovornosti in znanja o tem.

Starši morajo prepoznati, kakšen otrok se jim je rodil, njegove lastnosti, želje, potrebe, spodbujati morajo njegov razvoj in ga ne smejo vezati nase. Morajo mu dovoliti, da se uči tudi iz napak. Človek se je tudi sicer dolžan sprejeti in razumeti takšnega, kakršen je, spoznati svoje sposobnosti in ravnati po svojih željah. Vsak pa se mora tudi zavedati, da lahko svetu prispeva košček miru ali razdora.

Zinaida Tirisova Taniševna Slovencem želi, da bi v sebi našli moč za preobrazbo in obnovitev znanja naših prednikov. Kot pravi, nam Sonce, Zemlja in vsi planeti ponujajo možnost, da sami odločamo o svojem življenju.