Zarja

Pozor, eterična olja so lahko celo škodljiva!

Milka Krapež
27. 10. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Z zdravilnimi rastlinami je skoraj tako kot z zdravili: če jih uživaš preveč ali v nepravilni obliki, ti bodo prej škodile kot koristile. Nekatere so lahko celo strupene, če človek z njimi ne zna ravnati. Druge so za nekatere ljudi priporočljive, za druge pa ne. Zato je tudi zeliščarstvo posebna znanost, ki zahteva teoretično, predvsem pa praktično znanje. Tako kot za zdravilne rastline to velja za izvlečke, eterična olja, ki jih na poseben način pridobivajo iz njih. Ne gre, da bi kar povprek jemali vse, za kar smo kje slišali, da je dobro. Prej se je treba dobro poučiti.

Niso vsa olja eterična. 
Navedeno ne pomeni, da ne bi smeli uživati olja, v katerem je, na primer, namočena vejica rožmarina, timijana oziroma katerekoli od naštetih rastlin. Eterična olja so namreč zelo skoncentrirana, narejena na čisto poseben način, in z navadnimi olji nimajo ničesar skupnega. Sivkino olje dostikrat naredijo  tako, da sivko preprosto namočijo v navadno rastlinsko olje. S takim ni torej nič narobe. Če že kupujete eterična olja, je treba vedeti tudi, da jih je veliko umetnega izvora in torej z naravnimi snovmi nimajo ničesar skupnega. Zato je modro, če preverite, kaj piše na tistih stekleničkah, če nameravate olja uporabiti za aromaterapijo. Uživati, kot ste prebrali, jih pa ni pametno. Vsekakor je v trgovine pametno nositi s sabo lupo ali pa dobra očala za branje, kajti vse, kar je dobro vedeti za zdravje (ali pa za denarnico), je vedno napisano s čisto majhnimi črkami, ki jih vidijo le tisti z zelo ostrim vidom.

V Jani smo nedavno pisali o tem, kako si lahko z oljnimi kapljicami pomagamo pri najrazličnejših težavah. Vendar je šlo v vseh primerih za aromaterapijo, pri kateri nekaj kapljic kanemo v vodo, to pa potem segrevamo in vdihujemo aromatično paro. Izvlečki najrazličnejših rastlin, ki jih poznamo tako v kulinariki kot v kozmetiki, pa se lahko v obliki olj tudi uživajo. Pogostejši so sicer alkoholni izvlečki, kakršen je, na primer, iz ameriškega slamnika, ki ga posebej v sezoni prehladov uporablja mnogo ljudi. Uživanje eteričnih olj lahko zelo koristi bolnikom ali pa lajša kakšne neprijetnosti sicer zdravemu človeku. A lahko nam tudi škoduje.

Nosečnice eteričnih olj ne smejo uživati. Glavno pravilo pri uporabi eteričnih olj za uživanje je, da naj bi se jim nosečnice izogibale. Številna olja namreč lahko stimulirajo sproščanje hormonov, kar lahko povzroči celo splav, čeprav večinoma plodu ne škodijo. Za vsak primer bo bolje, če bodoča mati eteričnih olj ne uživa. Pravzaprav naj se jim izogiba tudi v aromaterapiji.

Sivkino olje, ki ga uporabljajo za pomiritev in za katero so celo s primerjalno raziskavo dokazali, da učinkuje prav tako dobro kot sintezno zdravilo Lorazepam (sodi v skupino zdravil, ki povzročajo odvisnost), v nepravilni koncentraciji, če ga nanašate neposredno na kožo, škoduje kožnim celicam, lahko pa tudi izzove kontaktni dermatitis pri posebej občutljivih ljudeh, če ga pogosto uporabljajo. Sivkino olje je tako zelo razširjeno in na človeka sicer tako odlično vpliva pri najrazličnejših težavah, da je verjetno najboljši nasvet, naj ga vsak sam preskusi. Če je koža po uporabi razdražena, se mu je bolje izogibati. Poudariti velja, da eterična olja vsebujejo zelo močne učinkovine, zato se odmerjajo le v kapljicah.

Olje grenkega mandlja naravno vsebuje prusično kislino. Vendar pa ga znajo danes narediti tako, da to kislino izločijo in je tako povsem nenevarno. Prusična kislina vsebuje cianid, za katerega vemo, da je zelo strupen. Saj se najbrž spominjate katere od kriminalk mojstrice Agathe Christie, ko je vonj po grenkem mandlju nakazoval, da se je zgodil umor z zastrupitvijo.

Kolmeževo olje je sicer zelo koristno proti glavobolom in vrtoglavici. Vsebuje pa  asoron, ki je karcinogen. Uživanje bi lahko povzročilo krče ter poškodbe jeter in ledvic, priporočljivo je torej le za mazanje. Kafrino olje, ki se dokaj pogosto uporablja (za masažo, mazanje) predvsem pri okužbah dihal, je za uživanje povsem neprimerno, ker je strupeno. Tudi hren lahko vsebuje za zdravje škodljive snovi, a brez skrbi, ne v naravni obliki,  v kateri je pogosto na naši mizi, temveč v obliki eteričnega olja. Vsebuje namreč snov (enako velja za gorčično eterično olje), ki draži kožo, vse sluznice, predvsem nosa in oči. Strupeno je tudi pelinovo olje. Sasafrasovo olje vsebuje strupeni safrol. Tudi brinovega eteričnega olja ne smemo uživati. Brin sicer pogosteje uporabljajo v alkoholni obliki, dobro znani brinjevec, ki se na Angleškem imenuje džin. Eterično olje iznavadnega vratiča povzroča krče, bruhanje, krvavitve mehurja, lahko povzroči dihalni zastoj in odpoved organov, torej je smrtonosno. Eterično olje iz ameriškega kleka je lahko nevarno za živce. Šipek je na splošno zelo uporaben, toda njegovo eterično olje bi lahko povzročalo težave, če bi ga uživali, ker vsebuje snovi, ki dražijo kožo, tudi če je zelo razredčeno. Šipek je najbolje uživati v čaju, pa ne bo nič narobe.

Med eteričnimi olji, ki niso primerna za uživanje, so tudi komarčkovo, janeževo, pa tudi kuminovo eterično olje. Znana je bolj priljubljena inačica v alkoholni obliki: absint v Franciji, mastika v Makedoniji, uzo v Grčiji in raki v Turčiji, pa verjetno kje še s kakšnim drugim imenom. Celo eterična olja iz najpogosteje uporabljanih začimbnih rastlin, po katerih torej posega vsaka dobra kuharica, lahko povzročajo zdravstvene težave. Med njimi so, na primer, eterična olja bazilike, melise in poprove mete, pa tudi limone in limonske trave, muškatnega oreščka, origana in peteršiljevih semen. Škodljivi sta olji vrtnice in rožmarina, vendar, naj še enkrat poudarimo, le če bi ju uživali. Enako velja za eterično olje iz žajblja, sicer tako zelo zdravilnega pri vnetnih boleznih dihal. Eterično olje vrtnega šetraja ni priporočljivo, enako velja za eterično olje mire, timijana, dišeče rutice in volčje češnje.

Neverjetno olje divjega origana

Med posebna eterična olja, ki so namenjena tako uživanju kot zunanji uporabi (se pravi za mazanje), je olje divjega origana. To izjemno učinkovito olje dostikrat učinkuje skoraj takoj, ko ga zaužijemo oziroma uporabimo. Pomaga pa pri toliko stvareh, da je kar težko verjeti. V tem času bo verjetno najbolj dobrodošla novica, da je odlično v boju z virusi, bakterijami in glivicami. Tisti, ki so ga poskusili, se pohvalijo, da so se zelo hitro pozdravili. Olje divjega origana pomaga tudi proti trdovratnim glivicam na nohtih nog, pa tudi drugim glivicam je kos. Odpravilo bo kandido, glivico, ki napada več kot 90 odstotkov vseh ljudi. Pomaga tistim, ki imajo težave z glutenom, uporabljajo ga bolniki z rakom, ker sodi med močne antioksidante. Pomaga odpraviti uši in bolhe, blaži težave pri preležaninah, urezninah in opeklinah, pri zastrupitvi s hrano, odpravlja bradavice in še kaj. Seveda je treba,  preden si boste pomagali z oljem divjega origana, natančno prebrati navodila, v katerih je podrobneje razloženo, kako se uporablja.