Avenija

Prvi dami belega cirkusa

Agata Rakovec Kurent
14. 2. 2015, 19.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

»Ta ženska je od hudiča, kot pravite vi, in presenetila me je, najlepše pa mi je bilo, ko je tukaj 'ugasnila' vse tribune, ker je prevzela vodstvo pred Lindsey Vonn. Mislim, da to vsem Slovencem ogromno pomeni,« je po prvi tekmi svetovnega prvenstva v ameriškem Beaver Creeku, kjer je naša Tina Maze v superveleslalomu prehitela domačinko Lindsey Vonn, povedal Andrea Massi, vodja ekipe Team to aMaze. Ko je Tina Lindsey premagala še v smuku in postala svetovna prvakinja, je bila Slovenija spet na nogah. Zaradi rivalstva med Američanko in Slovenko, najboljšima smučarkama na svetu ta trenutek, je beli cirkus še zanimivejši, mi pa smo ju vzeli pod drobnogled in našli nekatere skupne točke, pa tudi tisto, v čemer se popolnoma razlikujeta.

Reuters
Lindsey Vonn in Tina Maze

OZADJE

Tina

Reuters

Tina Maze se je rodila 2. maja 1983. Odraščala je v smučarski vasici Črna na Koroškem, prve smučarske korake pa je naredila na istih hribih kot pred njo Mitja Kunc in Katjuša Pušnik. Mama Sonja in oče Ferdo sta jo vpisala v tamkajšnji smučarski klub in kmalu je bilo vsem trenerjem jasno, da je dekletce neverjetno nadarjeno. Že v otroških letih se je merila s hrvaško šampionko Janico Kostelić, Tina pa jo je premagala šele takrat, ko ji je oče obljubil, da bo, če zmaga, nehal kaditi. 171 cm visoka Tina se rada spominja začetkov v reprezentanci B, ko je na prvih dveh nastopih s štartnima številkama 121 in 125 osvojila prvo in drugo mesto. V svetovnem pokalu je prvič nastopila 2. januarja 1999 na tekmi za zlato lisico, oktobra 2000 pa je na ledeniku Rettenbach že osvojila prve točke.

Lindsey

Reuters

Sto oseminsedemdeset centimetrov visoka Lindsey Kildow se je rodila 28. oktobra 1984 v Saint Paulu v Minnesoti. Odraščala je v mestecu Burnsville in pri dveh letih prvič stopila na smuči. Kmalu se je pridružila smučarski šoli Ericha Sailerja. Ta se spominja, da jo je oče, ki je bil pred poškodbo kolena ameriški mladinski smučarski prvak, zelo gnal. Ko je bilo Lindsey deset let, je spoznala legendarno ameriško smučarko Picabo Street, ki jo ima še danes za vzornico. Picabo je bila nad nadobudno svetlolasko tako navdušena, da je postala njena smučarska mentorica. Nekaj let je Lindsey vsak dan potovala na smučarske treninge v Kolorado, kmalu pa se je z njo preselila vsa družina. »Bratje in sestre so morali zaradi mene zapustiti svoje prijatelje, kar je bilo zanje zelo stresno. Počutila sem se zelo krivo,« se je spominjala v nekem intervjuju. 


PRVI USPEHI

Tina

Profimedia

Ko je 18-letna Tina leta 2002 na domačem Pohorju v svoji paradni disciplini veleslalomu zaostala le za Sonjo Nef, je bilo jasno, da so vražje Slovenke dobile vredno naslednico. V sezoni 2002/2003 je prvič stala tudi na najvišji stopnički, veleslalomu pa je postopno začela priključevati še druge discipline. Odlična je bila v sezoni 2004/2005, ko se je petkrat uvrstila na stopničke, a je ostala brez medalje v skupnem seštevku svetovnega pokala in brez kolajne na velikih tekmovanjih. Veljala je za nadarjeno smučarko, ki ne prenese pritiska velikih tekem. Govorilo se je, da ni iz zmagovalnega testa, da je psihično preobčutljiva in muhasta ter da bodo njene sposobnosti ostale neizkoriščene. Leta 2008 je razmišljala celo o koncu smučarske poti.

Lindsey 

Reuters

Lindsey je v svetovnem pokalu prvič nastopila s 16 leti. Leto pozneje je ZDA že zastopala na olimpijskih igrah v Salt Lake Cityju in osvojila šesto mesto v kombinaciji. Leta 2004 je osvojila prve stopničke v svetovnem pokalu, tretje mesto v smuku v Cortini d’Ampezzo. Decembra 2004 je v kanadskem Lake Louisu, ki je še danes njeno priljubljeno tekmovališče, v smuku prvič zmagala. V tisti sezoni je na stopničkah stala še petkrat. Do prvih kolajn na velikih tekmovanjih je prismučala leta 2007, ko je osvojila srebro v smuku in superveleslalomu v švedskem Åreju. Kraljevala je v sezonah 2007/08, 2008/09 in 2009/2010, ko je trikrat zapored osvojila skupni seštevek svetovnega pokala, leto pozneje pa jo je Nemka Maria Höfl Riesch ugnala za vsega tri točke. 


LJUBEZEN

Tina

Mediaspeed

Andrea Massi je Tino prvič videl na testiranjih, na katera ga je povabil tedanji trener Rasto Ažnoh. Njen pogled »od spodaj« mu je dal vedeti, da ga »čaka težko delo. Ko sem začel delati s Tino, sem se zavedal, da imam sijajno priložnost, da iz te športnice naredim šampionko.« Bilo je leto 2002, ko se je Andrea Massi slovenski reprezentanci pridružil kot kondicijski trener. Ko je leta 2008 Mazejeva razmišljala o koncu kariere, Massija pa so odslovili iz reprezentance, ji je predlagal, da kreneta na samostojno pot. Pridružil se jima je serviser Aljoša Perovšek in nastal je prvi Team to aMaze. Začetek ni bil bleščeč: Tina je v Söldnu na veleslalomu ostala brez uvrstitve, zato je na naslednji tekmi v Aspnu nastopila s številko 46. Uvrstitev na deseto mesto je bila prva lastovka, ki je prinesla pomlad. Januarja 2009 je slavila v veleslalomu na domači Zlati lisici, pojavila pa so se prva ugibanja, ali jo s 16 let starejšim Italijanom druži več kot odnos tekmovalke in trenerja, čeprav smo njun prvi poljub v javnosti dočakali šele dobro leto pozneje. Skupaj sta osvojila vse, kar se je osvojiti dalo, tudi dve olimpijski zlati kolajni lani v Sočiju. Ob koncu zmagovite sezone 2012/2013, ko je Tina osvojila rekordnih 2414 točk v skupnem seštevku svetovnega pokala in osvojila veliki kristalni globus, se je na prstancu smučarkine roke zasvetil zlat prstan. Mediji so zagnali vik in krik: sta se z Andreo zaročila ali morda naskrivaj še poročila? Par je ostal skrivnosten, čeprav Tina nikoli ni tajila, da si želi tudi družine in otrok. Za eno od domačih revij je povedala, da je skrivnost uspešne zveze z Massijem tudi v tem, da skupaj resnično preživita veliko časa, pred časom pa mu je na Twitterju posvetila pesem pevke Pink s pomenljivim naslovom True Love, Resnična ljubezen. Andrea je ob koncu lanske sezone resno razmišljal, da bi zapustil Tinino ekipo, češ da njuno profesionalno sodelovanje ogroža njuno ljubezen. Premislil si je in še naprej vodi ekipo, priznal pa je, da se je moral precej »potegniti nazaj« in da zdaj Tina več sodeluje z novim trenerjem, Valeriem Ghirardijem. »Iz dneva v dan jo priganjam na smučarskih treningih, pri kondicijski vadbi, na sestankih ... Če imaš s to osebo še intimen odnos, je logično, da tako ne gre v nedogled,« je povedal pred začetkom letošnje sezone. Tina se je ob Massiju umirila, čeprav je ohranila svojo čustvenost: kadar ji gre, deli svoje veselje, ko se načrti podrejo, pa tudi jezo in solze. Z Massijem ob strani odreagira precej manj burno kot v preteklosti, ko ob slabih rezultatih sploh ni hotela pred novinarje, res pa je tudi, da je slabih rezultatov zdaj manj oziroma jih skoraj ni več.

Lindsey

Reuters

Lindsey Vonn je v svoji domovini prava zvezdnica in prvi obraz smučanja. Donosne pogodbe s podjetji so ji prinesli bogastvo, ki ga ocenjujejo na 2,5 milijona dolarjev ali 2,2 milijona evrov. Leta 2007 se je Lindsey poročila z nekdanjim smučarjem Thomasom Vonnom, ki je postal tudi njen trener. Po štirih letih zakona sta novembra 2011 razglasila, da se ločujeta in ločitev je postala uradna januarja 2013. »Vsi vemo, da je zakon naporna stvar, a najin resnično ni deloval, zato sem bila čedalje bolj nesrečna. Nič določenega se ni zgodilo, ne govorim o enem dogodku, na splošno sem bila ves čas žalostna. Samo z eno besedo lahko opišem, kako sem se počutila – nesrečno. Ločitev je vse presenetila, toda prišla sem do točke, ko sem si rekla: 'Ni mi mar, če nikoli več ne zmagam na nobeni tekmi, tako nočem več živeti,'« je povedala v enem od intervjujev, leta 2012 pa je razkrila tudi, da se že dolgo bojuje z depresijo. Kakšna dva meseca po ločitvi smo izvedeli, da je srce svetlolase lepotice ogrel najbolj znan golfist sveta, Tiger Woods. Mnogi so ji razmerje z Woodsom odsvetovali zaradi njegove neprimerne preteklosti. Svojo nekdanjo ženo, švedsko manekenko Elin Nordgren, je dolgo varal, kar je bil glavni razlog za njun razhod. Tiger in Lindsey sta se zbližala, potem ko je njegova sinova učila smučanja. Drug drugega obiskujeta na tekmah, nedavno pa se je Lindseyjin ljubimec v Cortini na njeni tekmi pojavil brez zoba. Trdil je, da ga je izgubil v srečanju s snemalcem, kar so organizatorji odločno zanikali, in do danes njegova škrbavost ostaja nepojasnjena.

TEMPERAMENT

Tina

Tina velja za inteligentno smučarko, ki nikoli ne tvega po nepotrebnem. Tudi zato ji je bilo v karieri prizaneseno s hujšimi poškodbami. Ustrašili smo se, ko jo je na smukaškem treningu v Sočiju ob trku poškodoval nepreviden ruski snemalec, toda na srečo se je le močno udarila. Tino sprošča igranje klavirja, pred zmagovito sezono pa je leta 2012 posnela tudi glasbeno uspešnico My way is my decision, ki smo jo ob njenih zmagah velikokrat poslušali. Ima svojo linijo nakita, svoj obraz je posodila prestižni modni znamki, reklamirala pa je tudi že čaje, zavarovanje in smuči. Strokovnjaki ocenjujejo, da na sezono zasluži okoli milijon evrov, toda temu znesku je treba odšteti davke in stroške, ki jih ima s plačevanjem svoje ekipe, tako da ji na računu ostane približno polovica tega zneska.

Lindsey

Olimpijska prvakinja v smuku iz leta 2010, ki jo kličejo tudi Kildon, Don Don in The Don, je znana po tem, da gre v vsaki tekmi »na glavo« in vozi na meji svojih zmožnosti. V karieri je bila že večkrat poškodovana, najhujše pa je bilo po padcu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu leta 2013, ko si je na superveleslalomu poškodovala desno koleno. S helikopterjem so jo prepeljali v bolnišnico, izgubila pa je skoraj dve sezoni, z olimpijskimi igrami v Sočiju vred. Po poškodbi se je vrnila prav na vrh in januarja letos izenačila, nato pa še podrla rekord Annemarie Moser-Pröll v številu zmag v svetovnem pokalu. Doslej jih je zbrala že 63, za naslednje zmage pa se bo borila tudi z našo šampionko. Komaj čakamo!