Neurja in toča

FOTO: Uničevalne trombe nad severom Hrvaške

R.T.
26. 5. 2022, 09.37
Posodobljeno: 26. 5. 2022, 12.00
Deli članek:

O hudih nevihtah so včeraj v popoldanskih in večernih urah poročali s severa in severovzhoda Hrvaške.

Facebook
Posnetek z včerajšnjega hudega neurja

V okolici Siska, Varaždina in na predelih Medžimurja in Zagorja so zabeležili nevihte z močnim vetrom, dežjem in točo, portal Index pa poroča tudi o vodni trombi oziroma močnem nevihtnem vrtincu.

Facebook
Posledice hudega neurja na severozahodu hrvaške

Ciklonska nevihta je v nekaterih krajih uničevala strehe, zaradi poškodb na električnem drogu pa je v Gredi prišlo do požara. Ponoči je zaradi neviht pri več porabnikih za krajši čas prišlo do izpada električne energije, danes pa z območja neviht prihajajo fotografije v toči razbitih osebnih vozil.

Toča, ki sta jo spremljala silovit veter in dež, je povzročila veliko škodo zlasti v rastlinjakih in na drugih kmetijskih površinah. Najbolj je prizadela Veliki Bukovec v varaždinski županiji in Hum na Sutli v krapinsko-zagorski županiji, o neurju poroča STA.

Uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja

V občini Veliki Bukovec, kjer je 40 odstotkov hrvaške proizvodnje cvetja, je padala toča v velikosti teniških žogic. Po njej ni ostal nepoškodovan niti en rastlinjak in steklenjak. Prizadeto območje si je ogledal varaždinski župan Anđelko Stričak. »Že zdaj lahko rečemo, da je uničena polovica hrvaške proizvodnje cvetja,« je za hrvaško televizijo N1 povedal Stričak, ki je na terenu že od srede.

Dodal je, da je toča poškodovala dobesedno vsako streho, rastlinjak in steklenjak, pa tudi pridelke. »Na srečo v tem času v steklenjakih ni bilo nikogar. Če bi bilo drugače, bi danes govorili o ranjenih, morda tudi o mrtvih. Prebivalci pravijo, da česa takšnega še niso doživeli. Preživel sem domovinsko vojno, videl vse mogoče, a to, kar sem videl v steklenjakih, je grozljivo,« je še dejal.

Župan krapinsko-zagorske županije Željko Kolar pa je za hrvaško tiskovno agencijo Hina dejal, da je težko oceniti obseg škode, a je zagotovo ogromna, predvsem na strehah, strešnih oknih, velikem številu avtomobilov in v nasadih ob reki Sotli.