Pestro na nebu

Oranžno opozorilo za zahodno polovico države, ob nevihtah in močnejših nalivih možna tudi toča

A.S.
3. 8. 2020, 07.29
Posodobljeno: 3. 8. 2020, 10.52
Deli članek:

Na slovenskem nebu bo danes in jutri pestro.

Neurje.si
"Jutranje razelektritve ob prehodu nevihtnega sistema, nad zaledjem slovenske obale," so zapisali na vremenskem portalu Neurje.si in bojavili osupljivo fotografijo.

"Danes in in jutri nas čaka pestro vremensko dogajanje", so sporočili ljubiteljski vremenoslovci, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si in dodali, da bodo zaradi zadrževanja vremenske fronte na območju Alp, poglobitve ciklona nad severnim Sredozemljem ter zelo vlažne in nestabilne zračne mase nastajale številne plohe in nevihte, med njimi tudi močnejše. Možna bodo krajevna neurja.

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25, na Primorskem in na jugovzhodu do 28 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Agencija RS za okolje je za zahodno polovico države razglasila oranžno opozorilo. 
V zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo ob nevihtah dolgotrajni nalivi, možni pa so tudi močnejši sunki vetra, predvsem na jugu pa tudi toča.

Arso - zajem zaslonske slike
Danes bodo predvsem v zahodni polovici Slovenije ob nevihtah možni močnejši nalivi, sunki vetra in toča.

Že v zgodnjih jutranjih urah je zahodno Slovenijo in hrvaško Istro je iz smeri Jadrana in severne Italije zajel nevihtni sistem. Prebivalce so presenetili močnejši nalivi in sunki vetra. 

Tudi vodnatost rek bo danes velika, predvsem zvečer in v noči na torek. Reke bodo, zlasti na Gorenjskem, Koroškem, v Podravju in osrednji Sloveniji narasle do velikih pretokov, sporočajo z Agencije RS za okolje (Arso). Zaradi napovedanih neviht pa je v zahodni, južni in osrednji Sloveniji povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov, so opozorili na Geološkem zavodu Slovenije.

V torek in sredo bodo naraščale predvsem reke s kraškim zaledjem, zlasti Krka s pritoki in Ljubljanica. Naraščale bodo tudi Sava v spodnjem toku, Drava in Mura, še sporočajo z Arsa. Danes zvečer bo povišana tudi gladina morja, pri čemer je možno razlivanje po nižjih delih slovenske obale. Temperature rek in morja se bodo v prihodnjih dneh ohladile.