vreme brez ekstremov

Bo prva polovica julija prinesla izrazito vročino ali le poletne temperature?

A.S./STA
1. 7. 2020, 10.20
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 10.34
Deli članek:

Meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje je povedal, da meteorologi glede na zdaj znane podatke julija pričakujejo vreme brez ekstremov.

Profimedia
V prvi polovici julija meteorologi glede na zdaj znane podatke pričakujejo vreme brez ekstremov.

Vremensko gledano izmerjene temperature v juniju niso bistveno odstopale od običajnih, nekaj odstopanj so meteorologi zabeležili pri količini padavin. Izrazito je bilo namočeno območje jugozahodne Slovenije, predvsem Primorska, kjer je padlo skoraj dvakrat toliko padavin, kot je to pričakovano junija. Drugod odstopanja niso bila bistvena.

Junij, ki se je iztekel v torek, tako ni prinesel kakšnega vročinskega vala, temperature pa so bile zelo blizu dolgoletnega povprečja, morda nekaj desetink stopinje nad povprečjem. "Poenostavljeno bi lahko rekli, da sta bila tako maj kot junij temperaturno umirjena, brez večjih ekstremov," je za STA minulo vremensko dogajanje opisal meteorolog Brane Gregorčič z Agencije RS za okolje.

Zajem zaslonske slike - Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni (izračun v sredo).

Tudi v prvi polovici julija meteorologi glede na zdaj znane podatke pričakujejo vreme brez ekstremov. Ne bo še kakšne izrazite vročine, vseeno pa bodo temperature poletne, je dejal Gregorčič. Prav tako za zdaj ne kaže na daljša sušna obdobja, vedno znova bo nekaj ploh in neviht. "Lahko bi rekli, da se bo tip vremena, kot smo ga imeli v juniju, nekako nadaljeval tudi v juliju. S tem da bodo temperature nekoliko višje, blizu dolgoletnega povprečja," je dodal meteorolog.

Pred junijem je bila letošnja meteorološka pomlad, torej trimesečje marec, april in maj, nekoliko pretopla, dokaj suha in zelo sončna. Takrat je predvsem slovensko Istro prizadela suša, saj je tam v pomladnem obdobju padlo le med 30 in 40 odstotki pričakovane količine padavin.