Hladna fronta

Šklepetanje zob in snežinke do nižin

A.S.
28. 1. 2020, 16.18
Posodobljeno: 28. 1. 2020, 19.25
Deli članek:

Shladilo se bo, vendar ne za dolgo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Nad severozahodno Evropo je obsežno območje nizkega zračnega pritiska. Izrazitejša hladna fronta je dosegla Alpe in je v smeri od severozahoda proti vzhodu in jugovzhodu danes zvečer prišla tudi k nam, so zapisali ljubiteljski vremenoslovci, ki skrbijo za spletno stran Neurje.si

Ob prehodu vremenske fronte se bodo padavine okrepile in zajele večji del države, lahko tudi zagrmi, sporoča Agencija za okolje RS. Na Primorskem bo ostalo suho. Največ padavin bo na severu in vzhodu države. Ob prihodu hladne fronte bo zapihal veter, ki lahko ponekod v severovzhodni Sloveniji, v sunkih doseže hitrost okoli 70 kilometrov na uro. "V Prekmurju in Podravju so prehodno možni nalivi, lokalno lahko tudi sodra. Temperatura bo hitro padla, posledično pa ob koncu padavin tudi meja sneženja. Ta se lahko ponekod na Koroškem in Štajerskem ob koncu padavin spusti tudi do nižin, a omembe vredne snežne odeje po nižinah ni pričakovati. V višje ležečih krajih, predvsem na Koroškem bo ponekod zapadlo do 10 cm snega," sporočajo meterologi na omenjeni spletni strani.  

ARSO
Vsem, ki živite na rumeno obarvanih območjih, ARSO sporoča: Bodite pozorni.

Meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m, ob močnejših padavinah tudi nižje, padavine pa bodo ponehale v prvem delu noči. Hladna fronta bo tako hitro, kot bo prišla, tudi odšla. Od severa se bo oblačnost postopno trgala. 

Sončna sreda in topel četrtek

Jutri bo zjutraj na vzhodu še pretežno oblačno, drugod se bo že delno zjasnilo, po nekaterih kotlinah bo dopoldne vztrajala megla. Popoldne bo večinoma sončno. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 12 stopinj Celzija. 

Lokalno lahko plohe pričakujemo tudi v noči na četrtek. V četrtek bo tudi zapihal jugozahodnik, ki bo dvignil temperature. Jutranje temperature bodo med -2 in -7 stopinj Celzija, najvišje dnevne pa med 9 in 13 stopinj Celzija. Najtopleje bo v vzhodni Sloveniji in na Primorskem.