velika nevarnost snežnih plazov

Koledarska zima namesto snega prinesla dež: reke še naraščajo

A.S./STA
22. 12. 2019, 08.17
Posodobljeno: 22. 12. 2019, 16.59
Deli članek:

Zima se je sicer začela z nočjo, danes pa smo dočakali prvi zimski dan, o snežinkah pa ne duha ne sluha. Vsaj v večjem delu države. Večina slovenskih rek ima velike pretoke in še vedno narašča.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Regijski center za obveščanje Koper je zaradi visokega plimovanja morja v Piranu ob 7.26 sprožil sireno javnega alarmiranja z opozorilom na nevarnost. Kot so za STA povedali v civilni zaščiti Piran, je morje malo poplavilo cesto, umakniti so morali avtodom, sicer pa ni bilo hujšega. Južni veter se je namreč umiril, morje pa se je že začelo umikati.

V Piranu so že zgodaj zjutraj s protipoplavno zaščito zaprli Tartinijev trg in tako preprečili morebitno škodo.

Za večino države je Agencija RS za okolje (Arso) za danes razglasila rumeno stopnjo ogroženosti zaradi padavin, le ob obali lahko težave poleg plimovanja povzroča veter. V visokogorju Julijskih Alp pa je velika nevarnost snežnih plazov.

Možna razlivanja

Naraščajo Pesnica, Sotla v spodnjem toku in Krka s pritoki. Razlivajo se Sava v srednjem toku, Drava v spodnjem toku ter Ljubljanica. Pretok Save se bo prehodno nekoliko zmanjšal, nato ponovno povečal, pretoka Ljubljanice in Drave se bosta danes še nekoliko povečala. Polnijo se tudi kraška polja.

V ponedeljek in torek bodo reke po Sloveniji večinoma upadale.

Morje je v jutranjih urah poplavljalo nižje dele obale. Gladina morja bo danes ter v ponedeljek med 5. in 9. uro in v torek še povišana. Morje lahko nižje dele obale poplavi v višini okoli 30 centimetrov.

Močan veter je že v soboto zajel del Primorske, kjer je na vozišče podiral drevesa.

Svet24.si
Mostnica v Stari Fužini

Gasilci iz 21 prostovoljnih gasilskih društev in treh poklicnih enot so zaradi poplav meteornih voda morali prečrpavati vodo iz kletnih in pritličnih prostorov stanovanjskih in poslovnih objektov ter iz skladiščnih prostorov podjetja. Sprožila sta se dva zemeljska plazova, in sicer v Podgorju, občina Slovenj Gradec in v Tolminu, kjer je poškodoval del vozišča.

Dež bo prehodno ponehal ponoči

Po napovedi vremenoslovcev bo dež ponoči prehodno ponehal, od severa pa se bo delno zjasnilo. Zjutraj bo v zahodnih krajih znova začelo deževati, padavine pa se bodo dopoldne razširile nad večji del države. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 800 in 1200 metrov.

V ponedeljek ob jutranji plimi bo morje poplavilo nižje ležeče dele obale, je sporočil Arso.

V torek in sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po kotlinah megla.

Začetek koledarske zime

Kljub toplemu decembru se je koledarska zima začela z nekoliko hladnejšim vremenom. Začetek koledarske zime na severni polobli naznanja Sončev obrat ali zimski solsticij, ki se je zgodil danes ob 5.19. Zima se je sicer začela z nočjo, danes pa smo dočakali prvi zimski dan.

V prihodnjem tednu se obeta suho vreme z nižjimi temperaturami. Ob jutrih bo lahko malo pod ničlo, več bo jasnine, tako da bodo tudi temperaturne razlike med jutri in dnevi spet večje, je za STA pojasnil Brane Gregorčič iz agencije za okolje.V torek in sredo bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po kotlinah megla.