Vročinski val

Ogroženi temperaturni rekordi, pri nas bo huje na zahodu kot vzhodu

J.P.
26. 6. 2019, 19.44
Deli članek:

Vrhunec vročinskega vala je tu. Tako jutri kot v petek bo železno srebro v delih Francije, Španije in severne Italije preseglo mejo 40 stopinj Celzija.

Profimedia
Pri nas bo temperatura zraka v višinah za nekaj stopinj nižja kakor nad Španijo in Francijo.

V Franciji, Španiji in Italiji so ogroženi številni temperaturni rekordi. Jutri bomo izvedeli, če so padli. Ekstremna vročina se bo na jugu Francije nadaljevala tudi v petek. Tudi takrat bodo ogroženi tamkajšnji temperaturni rekordi.

Na robu alpskega grebena

Ohladitev lahko pričakujemo že v petek, ko nas bo preplavil bolj suh in manj vroč zrak s severa Evrope.

Zahodno Evropo je že dosegla zelo vroča afriška zračna masa, sporoča Agencija RS za okolje (Arso). Pri nas bo temperatura zraka v višinah za nekaj stopinj nižja kakor nad Španijo in Francijo, se jima pa bomo najbolj približali jutri, ko bo k nam dotekal najtoplejši zrak. »Običajno ob vročinskih valovih nad naše kraje doteka zrak z južnimi ali jugozahodnimi vetrovi neposredno iznad Sredozemlja, tokrat pa je pot zračne mase nenavadna. Zračna masa, ki bo jutri nad nami, ima izvor večinoma nad severozahodno Afriko, a jo bo k nam zaneslo prek Francije, Nemčije in glavnega alpskega grebena,« so zapisali in dodali, da bo, ker smo na robu omenjenega višinskega grebena, zračna masa na zahodu Slovenije nekoliko toplejša kot na vzhodu. Zaradi tega bo v alpskih dolinah in na nižje ležečih predelih dinarske pregrade podobno vroče kot po nižinah vzhodne Slovenije. Čez dan se bo tako ogrelo na okoli 35 stopinj Celzija, krajevno pa lahko na Goriškem, v Posočju in osrednji Sloveniji tudi na 38 stopinj Celzija.

Ohladitev lahko pričakujemo že v petek, ko nas bo preplavil bolj suh in manj vroč zrak s severa Evrope. V notranjosti bo malo pod 30 stopinj Celzija, na Primorskem okrog 33.