Vročina

Dosegel nas bo vročinski val, živo srebro se bo povzpelo do ...

J.P.
12. 6. 2019, 11.50
Posodobljeno: 12. 6. 2019, 11.55
Deli članek:

Po včerajšnjih neurjih je na mestu vprašanje, ali lahko tudi danes pričakujemo nevihto popoldne.

Profimedia
Pred nami so trije suhi in vroči dnevi.

Nestabilno ozračje je včeraj botrovalo močnim nevihtam predvsem na Gorenjskem, Notranjskem, Kočevskem, Dolenjskem in v Beli krajini.

"Do proženja je sprva prišlo nad hribovitimi kraji, kjer se je zrak ob vzhodnih pobočjih prisilno dvigal. Nevihte so kasneje ponekod potovale tudi nad ravninske predele, na smer gibanja pa je vplivala tudi notranja dinamika v nevihtnih celicah," so zapisali vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso). Poleg nalivov, toče in strel so se predvsem v vzhodni polovici države zvečer pojavljali še močnejši sunki vetra, ki so dosegali hitrosti do okrog 60 kilometrov na uro.

Največ dežja je zapadlo na Arsovi postaji v Zgornji Radovni, približno 110 litrov na kvadratni meter. Več kot 40 litrov na kvadratni meter je padlo tudi na postajah Velike Lašče in Rudno polje.

Od 32 do 35 stopinj Celzija

Kaj pa danes? "Tudi danes je ozračje še vedno potencialno nestabilno, a je zaradi segrevanja v višinah na voljo manj energije kakor včeraj. Tudi relativna vlažnost zraka je nekoliko nižja. Popoldne so možne posamezne nevihte, ni povsem izključeno, da bo kakšna tudi močnejša," napovedujejo meteorologi.

Kakor tudi, da so pred nami trije suhi in vroči dnevi. V četrtek lahko pričakujemo bolj suh in zelo topel jugozahodni veter, ki bo stabiliziral ozračje. Od četrtka do vključno sobote so zato nevihte le malo verjetne, nas pa bo dosegel vročinski val. Tako bodo v petek in soboto najvišje temperature po nižinah od 32 do 35 stopinj Celzija. Vroče bo tudi v nedeljo, a se bodo lahko popoldne že razbesnele nevihte.