Neurje

Kaos v Zagrebu: Močan veter ruši drevesa, oblasti izdale opozorilo, da meščani ne zapuščajo domov

A.S.
13. 5. 2019, 09.12
Posodobljeno: 13. 5. 2019, 12.51
Deli članek:

Močan veter, ki od včeraj piha na območju Zagreba ruši stebla, reklamne panoje, odkriva strehe. Stanje je tudi danes zjutraj podobno. Zagrebške ulice, so kot poroča Index, polne polomljenih vej. Dve osebi sta poškodovani.

Twitter (Ministarstvo unutarnjih poslova RH)
Okrepljeni sunki vetra presegajo 70 kilometrov na uro.

Zaradi neurja je v Zagrebu razglašena prva stopnja nevarnosti, na terenu je 8000 gasilcev, je potrdil zagrebški župan Milan Bandić v pogovoru za regionalno televizijo N1. Dodal, da se ne spomni takšnega neurja v hrvaški prestolnici v zadnjih 40 letih, kolikor živi v Zagrebu. Hrvaški mediji poročajo, da so interventne službe in gasilci na terenu, policija pa je meščane in meščane prestolnice že opozorila, da ne zapuščajo domov v kolikor to ni nujno. Oblasti so zaprle Sljemensko cesto. 

Sunki vetra presegali 100 kilometrov na uro

Sunki vetra presegajo 100 kilometrov na uro. To je za Zagreb precej nenavadno, so izpostavili meteorologi. Tudi za danes napovedujejo veter in dež, ponekod v gorah celo sneg. Do sedme ure so imele gasilske enote več kot 240 posredovanj. "Prvo poskrbimo za primere, v katerih so ogrožena človeška življenja, šele nato sledijo posredovanja na cestah," so v na Facebooku zapisali zagrebški gasilci.

Vremenoslovci so sicer izdali opozorila za celo državo, neurje je namreč zajelo tudi druge dele Hrvaške. Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je izdal opozorila za regije blizu Zagreba, Osijeka, Gospića, Reke, Kvarnerja in Severne Dalmacije. Za Velebitski kanal velja rdeče opozorilo, zaradi močne burje, s sunki od 65 do 130 kilometrov na uro. 

Močan veter namreč še vedno ne pojenja, kar je upočasnilo tudi mestni potniški promet. Na Maksimirski cesti je ob peti uri zjutraj padlo steblo na tramvaj, pri čemer na srečo ni bilo poškodovanih. 

Dve osebi poškodovani

Kot poroča hrvaško Ministrstvo za notranje zadeve sta se doslej poškodovali dve osebi. "Na Trgu bana Josipa Jelačića je lesena stojnica padla na 80-letnico. Ženska je utrpela lažje poškodbe. Podobno se je zgodilo tudi 61-letni ženski v Črnomercu," so povedali policisti. 

Zaprli številne ceste

Za ves promet je zaprta avtocesta Zagreb-Split med odcepoma Sveti Rok in Posedarje na zadrskem območju, kot tudi del Jadranske magistrale med Karlobagom in Sveto Marijo Magdaleno. Samo za osebna vozila je odprta avtocesta Reka-Zagreb na odseku Čavle-Delnice, kot tudi deli Jadranske magistrale med Karlobagom in Senjem ter most na otok Pag in nekatere državne ceste ob masleniškem mostu.