Napoved

Bunde sredi maja – zjutraj bo minus, možna pozeba

B.K./STA
6. 5. 2019, 19.11
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 19.13
Deli članek:

Sneg je pobelil nekatere prelaze, burja pa lomila in ruvala drevesa. Torkovo jutro bo v znamenju zimskih temperatur.

Profimedia
Pri tleh bo tudi pod lediščem, zato je možna pozeba.

V večjem delu države se bo v noči na torek po napovedih vremenoslovcev izrazito ohladilo na neobičajno nizke jutranje temperature za maj. Na Agenciji RS za okolje (Arso) pričakujejo, da bodo temperature v večjem delu Slovenije od -2 do 2 stopinji Celzija, še hladneje bo v alpskih dolinah in v mraziščih, kjer se lahko ohladi do -6 stopinj Celzija.

Višje temperature bodo na severovzhodu države, in sicer okoli 2 stopinji Celzija in na Primorskem, kjer bo od 4 do 7 stopinj. Kot so zapisali na Arsu, tako nizkih temperatur v večjem delu države niso zabeležili že od leta 1985.

FOTO: Močna burja podirala drevesa

Temperature pri tleh so lahko za nekaj stopinj nižje. Na večjem območju je tako zelo verjeten nastanek slane, možna pa je tudi pozeba. Na Arsu svetujejo, da se na mraz občutljive rastline ustrezno zaščiti.

V torek bo sprva precej jasno, čez dan pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Sredino jutro bo za nekaj stopinj toplejše, večinoma med 0 in 5 stopinj Celzija. Še topleje pa bo v drugi polovici tedna. V petek bodo dnevne temperature po napovedih ponovno okrog 20 stopinj Celzija, napovedujejo vremenoslovci.

Ciklonsko območje se sedaj umika na južni Balkan in proti vzhodni Evropi, zato bo počasi oslabel tudi veter, obenem pa se že jasni. V višinah še ostaja hladen zrak, ki se bo še dodatno osušil.