Zimske razmere

Pokritost s snežno odejo se bo v naslednjih dneh povečala

J.P.
7. 1. 2019, 17.04
Posodobljeno: 7. 1. 2019, 17.04
Deli članek:

Obeta se nov prodor hladnega zraka.

Reuters
Warngau v bližini Munchna.

V preteklem tednu je prvič v tej zimi vse do vzhodnega Sredozemlja s severa Evrope prodrl hladen zrak. »Cikloni so se pomikali nad vzhodno Evropo, kjer je pogosto snežilo. Vremenske fronte so dosegale tudi Alpe, Balkanski polotok in Apenine. Glavni mehanizmi nastanka obilnih padavin so bili povezani s tako imenovanim prisilnim dvigom zraka preko gorskih pregrad,« so pojasnili vremenoslovci Agencije RS za okolje (Arso).

Arso
Večji del severne in vzhodne Evrope je zasnežen, medtem ko je slika v srednji in jugovzhodni Evropi precej bolj razgibana.

Medtem ko je del severne in vzhodne Evrope zasnežen, pa je slika v njenem osrčju in na jugovzhodu precej bolj razgibana. Sneg sicer prekriva gore, nižine pa kakor kje. Velik del Evrope v pasu od Iberskega polotoka in Britanskega otočja pa do južnega dela Švedske pa v večji meri ostaja brez snežne odeje.

Arso
Pokritost s snežno odejo se bo v naslednjih dneh nad Evropo povečala.

»Pokritost s snežno odejo se bo v naslednjih dneh nad Evropo povečala. Že v torek bo severne dele srednje Evrope dosegel nov prodor hladnega zraka. Dve ciklonski središči bosta prinašali sneženje večjemu delu srednje Evrope in Balkanskemu polotoku. Še vedno bo ob severnem vetru snežilo predvsem na severni strani Alp. Bolj ali manj brez večjih sprememb pa bo ostalo na južni strani Alp. Zrak in s tem povezane padavine se bodo pri nas sušile, zaradi spuščanja zraka preko glavnega grebena Alp. Tako dolgotrajna situacija s severnimi vetrovi ni običajna. Bolj pogosto nad našimi kraji pihajo vetrovi zahodnih smeri,« so še sporočili meteorologi.