Kje imamo sneg?

FOTO in VIDEO: Vremenska avgustovska zmešnjava: zimska pravljica je tu

T.L.
26. 8. 2018, 14.30
Posodobljeno: 26. 8. 2018, 14.53
Deli članek:

Zadnji avgustovski konec tedna šolarji niso skočili v morje, ampak topla oblačila. Prizori z italijanskih smučišč pa so neverjetni - in povsem zimski.

Alta Badia/Facebook
V Alti Badiji je zapadlo 30 centimetrov snega.

Vreme nam je res zagodlo. Zadnjega avgustovskega konca tedna si tako ne bomo zapomnili po poletnih dogodivščinah, ampak po nenehnem deževju, nevihtah, udarih strel in snegu. Iz Agencije za okolj (Arso) so sporočili, da je današnja temperatura po nižinah med 10 °C in 15 °C. Brez panike, poletne obleke vam bodo še vseeno prišle prav v naslednjih dneh, saj se bo temperatura, tako Arso, že sredi tedna približala 30 stopinjam Celzija.

V začetku tedna je bila na 2541 metrov visoki Kredarici še 14,5 °C, danes zjutraj pa -3 stopinj Celzija in sneg.  

Sneg je že pobelil vrhove v Sloveniji, na družbenem omrežju facebook pa so se že znašle fotografije tudi Mangartskega sedla ( 2050 metrov nadmorske višine), ki je zimsko pobeljen. Prometnoinformacijski center poroča, da je cesta na Mangart, Strmec - Mangart, zaprta zaradi zasneženega cestišča.

Portal neurje.si poroča, da poleg Kredarice sneži tudi na Vršiču, Kaninu in drugod nad okoli 1700 m nadmorske višine. In kam na kepanje? Na prelaz Vršič, pri čemer pa je zimska oprema nujna. Pohitite, ker bo sneg hitro skopnel, še svetujejo.

Pri sosedih 30 centimetrov snega

Zmagovalne fotografije pa prihajajo iz sosednje Italije, natančneje smučišča Alta Badia, kjer je zapadlo 30 cntimetrov snega. Smučišče, priljubljeno tudi med Slovenci, se nahaja v Dolomitih z nadmorsko višino med 1324 in 2250 metrov. Na 3343 metrih v italijanki Marmoladi pa so namerili 35 cm svežega snega.

V Avstriji pa se je meja sneženja spustila tudi pod 1000 metrov nadmorske višine.