Napoved

Ponoči in zjutraj možnost močnejših nalivov

STA/B.K.
10. 7. 2018, 09.35
Posodobljeno: 10. 7. 2018, 10.31
Deli članek:

Ponoči in zjutraj so pričakovani predvsem na severovzhodu močnejši nalivi, ki se bodo v sredo čez dan pojavljali tudi v osrednji Sloveniji. Ob tem lahko hitro narastejo hudourniki in manjši vodotoki.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na severovzhodu države se lahko danes ponoči in v sredo zjutraj pojavijo močnejši nalivi, ki se bodo čez dan pojavljali tudi v osrednji Sloveniji. Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da je predvsem v severni in severovzhodni Sloveniji danes možen tudi porast hudourniških vodotokov, v sredo pa tudi drugod po državi.

Povprečno bo padlo med tri in 50 litrov dežja na kvadratni meter, krajevno pa zaradi nalivov med 70 in 100 litrov na kvadratni liter. Na Arsu umiritev razmer pričakujejo v noči na četrtek.

Letošnje poletje zaznamujejo pogoste krajevne padavine. V meteorološkem poletju, od 1. junija do ponedeljka, so tako na Arsu zabeležili le dva dneva, ko nad Slovenijo niso nastajale padavine. Edina povsem suha dneva sta bila 19. in 20. junij. V juliju povsem pa suhega dneva nad Slovenijo ni bilo.

Napoved

Danes bo sprva pretežno jasno, čez dan bo oblačnost naraščala. Popoldne in zvečer bodo predvsem na severu nastajale plohe in nevihte. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 23 do 29 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine od severa zajele večji del države. Pojavljale se bodo tudi nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 17, ob morju do 19 stopinj Celzija.

V sredo bo oblačno s padavinami, predvsem na jugu tudi nevihtami. Ohladilo se bo. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19, ob morju do 25 stopinj Celzija.

V nadaljevanju tedna bo po napovedih meteorologov znova topleje, a temperatura večinoma ne bo presegla 30 stopinj Celzija. V prvi polovici julija vročinskega vala ne bo.