Kakšna je napoved

Šest dela prostih dni: vremenoslovci s podrobno napovedjo

T.L.
26. 4. 2018, 13.08
Posodobljeno: 26. 4. 2018, 13.12
Deli članek:

Se spomnite pozebe, ki je prizadela velik del Slovenije pred dvema letoma, medtem ko je 27. aprila marsikje po nižinah tudi snežilo? Na srečo letos nimamo takšnega vremenskega scenarija.

Profimedia
Padavin bo v naslednjih dneh malo.

Praznično razpoloženje je v zraku, v teh dneh pa si bodo lahko  - združeno s soboto in nedeljo - nekateri lahko privoščili šest dela prostih dni. Eno pogostejših vprašanj teh dni  se glasi: kakšno bo vreme.

Zato so na Agenciji za okolje podali podrobnejšo napoved vremena v naslednjih dneh. Sklepna ugotovitev se glasi, da nam bo vreme zelo naklonjeno, po današnjem prehodu hladne fronte pa je verjetnost padavin do srede zelo majhna.

Pogled nazaj: imeli smo sneg do nižin

Podatki kažejo, da bo letošnji april precej toplejši od povprečja. Običajno imamo v tem mesecu prej spremenljivo kot stabilno vreme. "Pred dvema letoma je bil sicer april kot celota stopinjo in pol pretopel, a je bil zaključek meseca precej hladen. Zagotovo se spomnite pozebe, ki je prizadela velik del Slovenije, 27. aprila je marsikje po nižinah tudi snežilo. Podobno, a bolj sneženo, je bilo za prvomajske praznike leta 1985. Ohladilo se je proti koncu aprila, 30. je bila ponekod po nižinah slana. Sneg je zapadel 28. aprila (v Ljubljani 12cm, v Ratečah dobrih 30 cm), nato pa še 2. maja (Ljubljana 8, Novo mesto 9, Celje 12 in Rateče kar 45 cm!). Skratka, scenarij, ki se ga dandanes ne bi sramovali niti pozimi!" pišejo na Arsu.

Letos pa nam je vreme bolj naklonjeno in že v teh dneh pred prazniki smo lahko uživali v toplem in sončnem vremenu. Povprečne dnevne temperature so letos aprila v Ljubljani že od 1. v mesecu ves čas nad povprečjem, od tega samo sedem dni nekoliko pod zgornjo mejo pričakovanega odstopanja računske povprečne vrednosti, navajajo na agenciji.

Današnji prehod hladne fronte je prinesel sicer nekaj dežja in manjšo prehodno ohladitev, naslednje dni pa bo vreme "kar solidno", napovedujejo na Arsu. Ob morju danes dežja ne bo. V petek bo precej jasno, burja bo oslabela in popoldne bo že zapihal severozahodnik. Burja bo ohladila morje, tistih 18°C je bilo le površinskih. V soboto in nedeljo bo dokaj sončno z nekaj kopaste oblačnosti. V zaledju slovenske Istre bo popoldne lahko nastala kakšna ploha ali nevihta, ob morju pa ne. V ponedeljek bo še nekaj več spremenljive oblačnosti z možnostjo kakšne plohe, se bo pa malo ohladilo. Suho bo tudi v torek in sredo, a bo na nebu takrat kar precej koprenaste oblačnosti, ki utegne biti občasno kar gosta. Še največ možnosti za kakšno ploho bo v ponedeljek.

http://meteo.arso.gov.si
Verjetnost padavin je v naslednjih dneh nizka.

V gorah pa bo vremenska slika nekoliko drugačna. Danes bo v visokogorju nad okoli 2000 m zapadlo celo nekaj snega, čeprav tega ne bo veliko. Jutri bo večino dneva oblačno in ponekod tudi megleno, a suho vreme. V soboto in nedeljo bo zjutraj delno jasno, čez dan pa bo nastajala kopasta oblačnost in popoldne tudi posamezne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Bolj oblačno bo spet v ponedeljek, ko nas bo prešla oslabljena hladna fronta in prinesla nekaj dežja. V torek in sredo bo večinoma suho vreme.

Za delo in zabavo bo v preostalem delu Slovenije prevladovalo sončno vreme. Petek bo dopoldne bolj kot ne oblačen, popoldne pa se bo jasnilo. Sobota in nedelja bosta sončni s kakšno popoldansko ploho. Pihal bo jugozahodni veter, temperature bodo spet lahko okoli 28°C. Kakšna ploha bo lahko tudi v ponedeljek, ko bo spet malo manj toplo. V torek bo suho, v sredo pa morda spet kakšna ploha.