Napoved

Objavili so, kakšno vreme bo jeseni

T.L.
17. 8. 2017, 14.39
Posodobljeno: 17. 8. 2017, 14.45
Deli članek:

Pravijo, da bo ob vrčku piva na Oktoberfestu zelo verjetna obvezna oprema tudi dežnik.

Profimedia

Prihod jeseni bo prinesel velike vremenske spremembe po večjem delu Evrope, so zapisali v jesenski napovedi v zasebnem meteorološkem podjetju Accuweather. Letošnje poletje je nekoliko nepredvidljivo in na območju Slovenije tudi precej suho, nad čemer kmetovalci niso preveč navdušeni. Povsod po Evropi pa ne čutijo poletnega pomanjkanja padavin.

Na Oktoberfest z dežnikom

Po mokrem poletju in poplavah se bodo predvsem prebivalci, ki živijo med Francijo in Poljsko, razveselili suhega vremena, ki ga bodo imeli v začetku jeseni. V suhem in sončnem vremenu bodo lahko daljše obdobje septembra uživali v Franciji, Nemčiji in na Poljskem, v številnih krajih pa bodo imeli več sonca, kot so ga imeli v poletnih mesecih. Posledično ni presenetljivo, da bodo tudi temperature v septembru višje od povprečja. Vendar pa sprememba ne bo daljšega daha, saj se bo v oktobru nad omenjeni državi in zahodni del Poljske vrnilo nekaj tednov trajajoče deževno vreme. Zato bodo obiskovalci festivala Oktoberfest letos najverjetneje ob vrčku piva morali poskrbeti pe za vremenu primerno opremo, se pošalijo meteorologi.

Toplo vreme se bo v Vzhodni Evropi nadaljevalo še v oktobru, nato pa bo nastopila ohladitev.

Po mokrem oktobru bo sledil november, v katerem bo zapadal običajna ali nekoliko manjša količina padavin. Bo pa v tem mesecu kar nekaj zelo hladnih dni v Nemčiji in na Poljske, možno pa je, da bo zapadel tudi sneg.

Osvežitev nad Italijo in Balkanskim polotokom

Po vročem in suhem poletju bo dolgo pričakovani dež namočil del Italije in Balkan ter prinesel olajšane po suši in številnih gozdnih požarih.  September bo sicer v Italiji in na Balkanu še suh in topel, tudi suša se bo še nadaljevala. Septembra bobo temperature višje od povprečja, padavin pa bo minimalno in šele po koncu septembra je mogoče pričakovati osvežitev. Vendar, opozarjajo vremenoslovci, bodo padavine obšle jug Italje in Grčije, ker se bo nadaljevala nenavadno toplo vreme s podpovprečno količino padavin.

Tudi Španija in Portugalska bosta zaradi redkih padavin ogroženi zaradi suše, prav tak pa bo tudi v septembru še visoka nevarnost gozdnih požarov.