Še bo žgalo

Prihaja nov vročinski val!

žk
7. 8. 2017, 19.50
Posodobljeno: 8. 8. 2017, 11.39
Deli članek:

Končno naj bi se poslovilo obdobje ekstremno visokih temperatur in razgreto ozračje naj bi se malce ohladilo. A za koliko časa? Se nam res bliža še peti vročinski val?

Profimedia
Bo letos padel vročinski rekord?

Očitno se bomo morali zaradi globalnega segrevanja navaditi na izredno visoke temperature, ki nas obiščejo v poletnih mesecih. Temperature čez 30 stopinj Celzija so postale nekaj običajnega, za ekstremno vroče dneve veljajo samo še tisti, ko se živo srebro na termometrih povzpne čez oznako 40 stopinj Celzija.

Rekordno temperaturo 40,6 stopinje so po podatkih Arsa namerili leta 5. 7. 1950 v Črnomlju. Ob tem podatku ima Arso opombo, da je glede na ostale podatke, ki so dostopni, ta dan živo srebro doseglo celo 42 stopinj Celzija.

Ekstremna suša

Letošnji že četrti vročinski val je v naši deželi pustil občutne posledice. Suša pesti vse dele Slovenije razen Gorenjske. V nič bo šla kar ena tretjina celotnega pridelka. »Vegetacijski vodni primanjkljaj za primerljivo obdobje je na Novomeškem že presegel primanjkljaj iz leta 2003, ki velja za eno najbolj sušnih let v preteklem obdobju. Tudi na obalnem območju se razmere približujejo stanju v ekstremno sušnih letih 2003 in 2015. Sušne razmere so se začele zaostrovati tudi na Štajerskem in v Prekmurju. V prvih dneh avgusta pa so razmere že na ravni ekstremne suše. Na Štajerskem so sicer ponekod lokalne padavine stanje pred tednom dni nekoliko popravile, a so se kmetijska tla zaradi vročine v nekaj dneh ponovno izsušila. Vodni primanjkljaj za zdaj v Prekmurju še ni presegel tistega iz ekstremno sušnih let 2003 in 2013. Zaradi povsem izčrpane zaloge tal z vodo so na udaru zlati poljščine na plitvih in peščenih tleh. V Primorju pa so ogrožene tudi trajne kulture, zlasti oljke, na vinorodnih območjih tudi vinska trta,« so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso).

Bobo
Suša bo uničila vsaj eno tretjino letošnjega pridelka.

Avgust najbolj vroč mesec

Kratkotrajni nalivi ne pomagajo, ob prihodu hladnega zraka na koncu vročinskega vala pa svoje dodajo neurja in toča. A z vsem se nekako sprijaznimo, le da vročina popusti in spet normalno zadihamo. A za koliko časa? Tradicionalno je avgust najbolj vroč mesec, podatki za zadnja leta pa kažejo, da si v avgustu lahko obetamo še eno obdobje ekstremno vročih dni. Ob tem dolgoročna vremenska napoved, ki je resda le pogojno zanesljiva, ne kaže, da bi si lahko obetali kaj dežja. Do konca meseca naj bi čez Slovenijo prešlo le nekaj neviht.