Vročinski val

Kljub včerajšnjim nevihtam danes rdeči alarm

STA/B.K.
3. 8. 2017, 07.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Potem ko so v sredo popoldne temperature dosegle 39 stopinj Celzija, meteorologi tudi za danes napovedujejo visoke dnevne temperature. Te naj bi na območju Bele Krajine dosegle tudi do 38 stopinj Celzija. Zaradi izrazite vročine pa je agencija za okolje izdala rdečo stopnjo vremenske ogroženosti za celotno Slovenijo, razen severozahodne.

Profimedia

Današnje najvišje dnevne temperature se bodo po napovedih Agencije RS za okolje (Arso) gibale med 33 in 38 stopinj Celzija. Najvišje temperature zraka bodo na območju Bele Krajine, kjer lahko dosežejo 38 stopinj Celzija. Na območju Spodnjega Posavja in Dolenjske pa se bo ozračje segrelo do 37 stopinj Celzija, kažejo podatki Arsa.

Zaradi vročinskega vala pa bo tretja oziroma rdeča stopnja vremenske ogroženosti danes veljala po skoraj celotni državi. Druga oziroma oranžna stopnja ogroženosti bo tako veljala samo za severozahodno Slovenijo.

Arso danes opozarja tudi pred veliko toplotno obremenitvijo, ki bo še posebej velika sredi dneva in popoldne, trajala pa bo predvidoma do začetka prihodnjega tedna.

Zadržujte se v senci

Zaradi visokih temperatur in toplotne obremenitve na Arsu svetujejo zadrževanje v senci. Prav tako odsvetujejo velike fizične napore na prostem. Priporočljivo je uživanje lahke hrane in pitje zadostne količine tekočine.

Zelo visoke temperature pa bodo močno vplivale na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Včeraj je že nekaj judi zaradi vročine iskalo zdravniško pomoč.

Še naprej bo vroče

Vreme bo danes sicer pretežno jasno. Proti večeru pa za hriboviti svet ni izključena kakšna nevihta. Tudi v petek in soboto bo sončno in zelo vroče.

V torek so imeli zaradi visokih temperatur, ki so se popoldne dvignile do največ 39 stopinj Celzija, kar nekaj dela tudi zdravstveni delavci. Presežene koncentracije ozona so bile v Ljubljani, Novi Gorici in na Otlici. Na Voglu pa so zjutraj prvič v zgodovini meritev postaje zabeležili tropsko noč.