Brezplačna parkiranja

Toča ne prizanaša, garažne hiše ponoči odprte

T.L./STA
11. 7. 2017, 17.32
Posodobljeno: 27. 12. 2023, 08.24
Deli članek:

Zaradi napovedanega neurja bo do nadaljnjega tudi čez noč odprta garažna hiša Citycentra Celje, brezplačno parkiranje bo danes mogoče na pokritih parkiriščih in v garažnih hišah Mercator centrov.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Po vrhuncu vročinskega vala se bo vreme umirilo. Že od srede lahko pričakujemo vreme brez vročine, je pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Zaradi višjih toplotnih obremenitev je medicinsko pomoč v Ljubljani poiskalo več oseb. Popoldne so se začele pojavljati nevihte, ki ponekod že povzročajo težave, zajele pa bodo večji del države.

Agencije RS za okolje (Arso) je izdala opozorilo, da bodo zvečer po Sloveniji možne močnejše nevihte in krajevna neurja. Poleg tega Arso opozarja, da ob obali zvečer obstaja velika verjetnost za močne sunke zahodnega do jugozahodnega vetra. Največje hitrosti bodo do okoli 100 kilometrov na uro.

Krajevne nevihte so se začele zgodaj popoldne na zahodu. "Pozno popoldne in zvečer bodo zajele večji del Slovenije," je povedal Gregorčič. Od srede do konca tedna pa ne pričakujejo vročine. "Od srede bo bolj prijetno vreme brez neugodnih ekstremov," je dodal.

Iz Prlekije domačini poročajo o toči s premerom nekaj centimetrov. Do sedaj je na Štajerskem največ nevšečnosti povzročal veter, ki je odkrival strehe in podiral drevesa, poroča uprava za zaščito in reševanje. Gasilci so odhiteli na pomoč v Maribor, Starše, Slivnico, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnico, Ljutomer, Ormož, Celje, več streh je odkrilo Hajdini in še več je krajev, kjer so domačini potrebovali pomoč. Toča je uničevala vrtove in vinograde, kasneje pa se je neurje preselilo še na zahodni del države.  

Čez noč odprta garažna hiša v Celju

Zaradi napovedanega neurja bo do nadaljnjega tudi čez noč odprta garažna hiša Citycentra Celje, so sporočili iz centra. Prav tako bo podjetje Mercator danes zvečer in ponoči zaradi vremenske napovedi omogočilo brezplačno parkiranje na pokritih parkiriščih in v garažnih hišah Mercator centrov, so sporočili iz podjetja.

Vročina se vrača prihodnji teden

V sredo bodo temperature ostale pod 30 stopinjami Celzija. "V petek, soboto in nedeljo bodo ob jutrih temperature okoli 15 stopinj, čez dan pa okoli 25 stopinj," je povedal Gregorčič. Vročina se bo predvidoma vrnila že v začetku prihodnjega tedna.

Po podatkih Arsa bodo nevihte ponoči ponehale, ponekod pa se bodo še pojavljale manjše krajevne padavine. V sredo bo v notranjosti Slovenije sprva oblačno s kakšno kapljo dežja, na Primorskem in v Pomurju pa delno jasno. Čez dan bo spremenljivo oblačno, nastalo bo nekaj ploh in neviht, ki se bodo ponekod spet zavlekle v večer. V četrtek pa bo po napovedih Arsa delno jasno in večinoma suho.

Davek na zdravje

Sicer so zaradi večje toplotne obremenitve v Zdravstvenem domu Ljubljana v preteklem vikendu obravnavali 12 primerov. Nujno medicinsko pomoč so najpogosteje potrebovali starejši.

"Seveda pa je verjetno povečana toplotna obremenitev posredno vplivala tudi na poslabšanje stanja številnih kroničnih bolnikov, predvsem bolnikov s srčno-žilnimi boleznimi," je pojasnila zdravnica splošne nujne medicinske pomoči v Zdravstvenem domu Ljubljana Špela Baznik.

Najpogostejše težave, ki so jih obravnavali, so vročinske sinkope, vročinska izčrpanost in vročinski izpuščaji. Obravnavali so tudi nekaj edemov nog, s katerimi imajo najpogosteje težave turisti.

Ljudje še vedno storijo premalo, da bi preprečili večje toplotne obremenitve, izpostavlja Baznikova. "Še vedno se preveč izpostavljajo direktni sončni svetlobi, ne nosijo pokrival, so fizično preveč aktivni na prostem sredi dneva, se premalo hidrirajo in tudi nepravilno jedo," je opisala.

Zračenje prostorov ponoči in zjutraj

Poudarja pa tudi redno in pravilno prezračevanje bivalnih prostorov. Zračiti je treba ponoči in zjutraj, da se prostori vsaj malo shladijo. Za hlajenje stanovanj Baznikova svetuje uporabo klimatskih naprav ali ventilatorjev. Izpostavila je primer starejše gospe, ki je izgubila zavest. "V stanovanju je bilo izredno vroče in vlažno, in to že ob 10. uri dopoldne," je dodala.