Vroč konec tedna

Nov vročinski val: čez dan okoli 35 stopinj Celzija in tropske noči

T.L.
6. 7. 2017, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Vročinski val ne bo zajel vse države hkrati. Vročini se ne bodo izognili niti dopustniki na Hrvaškem, kjer so vremenoslovci že izdali opozorilo.

Profimedia
Nov vročinski val trka na vrata.

Ste pripravljeni, da v naslednjih dneh umirite siceršnji ritem? Po kratkem predahu se nam obeta nov vročinski val, ki bo vplival na naše počutje.

Vročinski val se bo po državi širil postopno, začelo pa se bo na južnem in jugovzhodnem delu države (Dolenjska, Bela krajina), od sobote naprej pa bodo večjo temperaturno obremenjenost občutili tudi prebivalci drugih regij, pove Andrej Velkavrh, meteorolog na Agenciji za okolje (Arso). V prihodnih dneh se bodo tako dnevne temperature gibale okoli 35 stopinj Celzija (predvsem v Ljubljani ter južnem in jugovzhodnem delu Slovenije), noči pa bodo, kot pravijo vremenoslovci, tropske. O tropskih nočeh govorimo, kadar temperatura tudi ponoči ne prinese osvežitve in se giblje okoli 20 stopinj Celzija. Če so jutra sveža, telo ni ves dan v temperaturnem stresu in večina ljudi lahko lažje prenaša tudi visoke dnevne temperature.

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem

Tudi tisti, ki v teh dneh dopustujejo na Hrvaškem, se vročinskemu valu ne bodo izognili. Hrvaški državni meteorološki zavod je namreč izdal opozorilo pred vročinskim valom, saj se bodo temperature po vsej državi povzpele nad 30 stopinj Celzija, v večini mest pa bodo dnevne temperature dosegala vsaj 35 stopinj Celzija.

Kdaj govorimo o vročinskem valu

Ko govorimo o vročinskem valu, moramo vedeti, da pri tem ne igra največje vloge "le" najvišja izmerjena dnevna temperatura, ampak ga definira povprečje dnevne in nočne temperature, ob tem pojasnjuje meteorolog. Za osrednji in južni del Slovenije znaša ta kriterij 24 stopinj Celzija, za Primorsko 26, hribovite predela pa 22 stopinj Celzija. 

Delno si bomo lahko oddahnili v začetku prihodnjega tedna, ko se bodo temperature znižale za stopinjo ali dve. Sredi tedna pa se morda obetajo padavine, kar pa je v tem trenutku še preuranjeno z gotovostjo napovedati.