Mokro

Opozorilo: zaradi obilnega dežeja poplave

T.L.
28. 4. 2017, 09.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na Bohinjskem in Bovškem v zadnjih 48 urah padlo od 200 do 450 litrov dežja na kvadratni meter. Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi naraščanja in razlivanja rek.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Obilno deževje se nadaljuje tudi na petkovo dopoldne. In, kot napovedujejo meteorologi na Agenciji za okolje (Arso), se bo deževje še nadaljevalo, bodo pa padavine od zahoda slabele in do zgodnjega popoldneva ponehale tudi v vzhodnih krajih. 

Preberite še: Narasle vode: gasilci iz poplavljenega kampa v Bohinjski Bistrici rešili devet oseb

Kako močno so nas padavine "zalivale" v zadnjih dneh, kaže tudi podatek, da je na Bohinjskem in Bovškem v zadnjih 48 urah padlo od 200 do 450 litrov dežja na kvadratni meter, drugod v hribovitem svetu pa od 80 do 200 litrov na kvadratni meter, je zapisano na twitterju.

Opozorilo: reke naraščajo in se razlivajo

Hidrologi pa opozarjajo tudi pred naraščanjem in razlivanjem rek. Sava Bohinjka in njeni pritoki poplavljajo na območjih pogostejših poplav. Pretoki rek na tem območju ter gladina Bohinjskega jezera bodo čez dan še postopno naraščali, opozarjajo na spletni strani Arsa. 

Reka Sava se bo danes dopoldan razlivala na izpostavljenih mestih v srednjem toku. V zgornjem toku se v manjšem obsegu razliva tudi Savinja. Dopoldne bo še naraščala v srednjem in spodnjem toku ter se sredi dneva tudi v tem delu pričela razlivati na območjih vsakoletnih poplav.

Arso
Opozorilo pred poplavami.

Posamezne reke na severozahodu Slovenije, na območju Kamniško Savinjskih Alp ter v porečju Vipave ponekod poplavljajo na območjih pogostih poplav. V dopoldanskih urah bodo reke v severozahodni Sloveniji ter na območju Kamniško Savinjskih Alp začele upadati.

Reka Ljubljanica se bo sredi dneva razlivala na običajnih območjih na Ljubljanskem barju.