Vreme

Joj, danes bo kar 40 stopinj!

STA/M.J.
7. 8. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes in jutri bo povečini jasno. Čez dan bo ponekod pihal južni do jugozahodni veter, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

Thinkstock

Najnižje jutranje temperature bodo do 15 do 23, najvišje dnevne od 34 do 40 stopinj Celzija.

Napoved za sosednje pokrajine: V sosednjih pokrajinah bo danes in jutri sončno in zelo vroče. Ponekod bo čez dan pihal južni do jugozahodni veter.

Vremenska slika: Nad vzhodno Evropo, Balkanom in srednjim Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka, nad Skandinavijo, zahodno, in zahodnim Sredozemljem pa območje nizkega zračnega tlaka s fronto. Z jugozahodnim vetrom doteka k nam zelo topel in suh zrak.

Obeti: V petek bo delno jasno, sredi dneva in popoldne se bodo začele pojavljati krajevne nevihte. Še bo vroče in soparno. V noči na soboto bodo padavine, deloma nevihte, zajele vso državo. V soboto bo sprva oblačno z občasnimi padavinami, na Primorskem tudi nevihtami. Čez dan bodo padavine povečini ponehale, delno se bo zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja. Osvežilo se bo.

Opozorilo: Do vključno petka bo velika toplotna obremenitev. Predvsem na Primorskem je še vedno velika nevarnost požarov v naravi.

Napoved vpliva vremena na počutje: V sredo bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev, v času največje vročine je priporočeno izogibanje večjim naporom na prostem, uživanje lahke hrane in dovolj tekočine. Prostore je potrebno zračiti ponoči in zjutraj. Vročina bo najbolj neprijetna v mestih, znosnejša pa v višjih legah, gozdovih in ob vodi. Sredi dneva in popoldne bodo povišane tudi koncentracije ozona. V drugi polovici dneva se bodo pri občutljivih ljudeh začele pojavljati značilne vremensko pogojene težave. Spanje v noči na četrtek bo moteno. Priporočena je večja previdnost.