Turistična patrulja

Sproščanje ob topotu klopotca in ob žvrgolenju rumenega kobilarja

Tea Dečman
18. 8. 2021, 18.50
Deli članek:

Tokrat smo odkrivali in raziskovali območje, ki se razprostira v vzhodnem delu Haloz ob slovensko-hrvaški meji. V Cirkulane, kraj z razgibano pokrajino in mozaikom vinogradov, sta se s Turistično patruljo odpravila Colin in Diane.

osebni arhiv
Drugi dan izleta, v nedeljo, sta si končno lahko ogledala cerkev sv. Barbare.

Colin in Diane v Sloveniji prebivata zadnjih sedem let, sicer pa prihajata iz Anglije. V Sloveniji se odlično počutita, zelo zaželena in lepo sprejeta. »Pred obiskom Cirkulan sva kontaktirala TIC Cirkulane, saj sva želela rezervirati prenočišče. Gospa na drugi strani telefona je bila zelo prijazna in ustrežljiva. Razložila nama je, da zaradi virusa veliko nastanitev še ne obratuje; tiste, ki so odprte, pa so posledično vse precej zasedene. Po njenem priporočilu sva tako rezervirala sobo na turistični kmetiji Pungračič, ki so med Cirkulanami in Zavrčem,« opis njunih vikend doživetij prične Colin. »Nova spletna stran Visithaloze.com je zelo profesionalna, tudi tukaj sva dobila precej koristnih informacij,« še pove.

Neuporabna karta pohodnih poti

V soboto zjutraj sta se naša izletnika iz Ljubljane podala proti Cirkulanam, manjšemu kraju v Halozah. »Od doma sva se odpravila zelo zgodaj, da bi nama uspelo priti do TIC do 11. ure (do takrat naj bi bil namreč odprt ob sobotah); na cilj sva prispela precej pred 11. uro, a TIC vseeno ni bil odprt,« razočarano pove Colin. »Nato pa je sledilo presenečenje – klicala naju je gospa z občine, pravzaprav iz županove pisarne, ki se je prijazno ponudila, da se z nama sreča in nama pove kaj več o kraju. In res nama je predala nekaj uporabnih informacij, podarila pa nama je tudi nekaj knjig, napisanih v več jezikih, ki predstavljajo te kraje na zelo zanimiv način,« navdušeno nadaljuje Colin. »Ko sva jo povprašala še po najboljših pohodnih poteh in njihovi karti, naju je napotila na spletno stran – kar je čisto v redu, če imaš na svojem telefonu neomejen dostop do spleta – midva pa ga nimava. Ko sva naposled le prišla do povezave in na telefonu preverila karte pohodnih poti, sva ugotovila, da nama niso v nobeno pomoč. Pravzaprav sva dobila občutek, da jih je prispeval nekdo, ki sploh ni obiskal Cirkulan. Na računalniku nama zemljevidov niti ni hotelo prikazati,« je malce ogorčen Colin.  »Kaj se je zgodilo s starim dobrim papirnatim zemljevidom?« se sprašuje naš izletnik.

Grad Borl in postavitev klopotca

Za prvo točko postanka z ogledom sta Colin in Diane določila Grad Borl. »Na žalost je bil zaprt zaradi prenove, v notranjost torej nisva smela. Zunaj pa tudi ni bilo veliko za videti. Če sva prav razumela, se spet odpre jeseni,« mi povesta mlada Angleža.

osebni arhiv
Grad Borl

Tudi pri naslednjem ogledu nista imela sreče: »Tudi cerkev sv. Barbare, ki sva si jo želela ogledati, je bila zaklenjena. Tako sva malce posedela v senci in se nato odpravila v hrib do cerkvice sv. Ane, kjer naj bi se v kratkem začela maša. In res so se počasi začeli zbirati domačini. Ostala sva celo uro, nato pa je sledila še slovesnost ob postavitvi klopotca ter praznovanja 30 let delovanja Društva vinogradnikov in sadjarjev Haloze. Zbor, ki je zapel, je bil odličen,« svoja doživetja opisujeta popotnika. Zunaj so temperature narasle do 35 stopinj, zato sta se odločila, da se umakneta v hlad klime v svoji nastanitvi in naslednji dan spet poskusita srečo pri cerkvi sv. Barbare.

osebni arhiv
Župnijska cerkev sv. Barbare v Halozah se ponaša z 52 metrov visokim rahlo nagnjenim zvonikom.

Čudoviti razgledi

In res sta jo imela. »Ogledala sva si fascinantno notranjost cerkve, nato pa sva se podala proti Športnorekreacijskemu centru Šumica, kjer naj bi potekala razstava ilustracij otroških knjig. Najina sreča – spet nisva našla, razstave kar nikjer ni bilo,« je vse bolj razočaran Colin. »Zatem sva splanirala sprehod po Halozah mimo naselja Gorca, saj so nama rekli, da je tam spektakularen razgled. Končno! Izlet je bil poplačan. Ne le dih jemajoči razgledi, imela sva tudi čast poslušati žvrgolenje rumenega kobilarja (vrsta ptice) – tudi videla sva ga, kako čudovitih barv je, neverjetno. Ob zvokih bližnjega klopotca in rahlem pišu vetra je bilo njegovo petje še večji užitek,« je končno navdušen naš angleški popotnik.

osebni arhiv
Colin in Diane sta z zanimanjem opazovala postavitev novega klopotca.

Pijača dobrodošlice in slastna večerja

»Spet je postalo peklensko vroče in odločila sva se za vrnitev do svoje nastanitve. Turistična kmetija in vinogradništvo Pungračič deluje že 40 let in jasno je, kako jim uspeva. Topla dobrodošlica in hladna pijača – to je točno to, kar gost sredi avgusta išče,« mi navihano pomežikne Colin. »Brez pijače dobrodošlice te niti ne spustijo v sobo,« se zasmeji. Odločila sta se, da bosta večerjala kar tu, pri Pungračičih. Posedli so ju na prostem, pod velikim orehovim drevesom, kjer sta po priporočilu kuharja uživala v domači gobovi juhi in sočni postrvi – riba je bila mimogrede pripravljena brez dvoma popolno, sta mi zagotovila – za posladek pa sta uživala v prekmurski gibanici. Ponudili so jima še Pungračičev chardonay, ki je odlično dopolnil obrok.

osebni arhiv
Prijazni gostitelji na kmetiji Pungračič so turistoma pokazali, kje je shranjeno vino.

osebni arhiv
Pungracic vinski sodi

V družbi vinske kraljice

V nedeljo sta si najprej privoščila bogat zajtrk, ki je spadal k njunemu aranžmaju nočitve na turizmu Pungračič, nato pa so ju gostitelji peljali na ogled po svoji vinski kleti. »Izvedela sva, da naju gosti nekdanja vinska kraljica (Katarina Pungračič je laskavi naslov nosila leta 2018, op. a.). Med drugim nama je prinesla nekakšen zemljevid območja, znamenitosti Cirkulan in tudi širše. Čeprav je bil iz leta 2007, je bil najboljši vir informacij glede te destinacije, kar sva jih bila deležna – škoda, da nisva tega papirja dobila že prej,« malce grenko pripomni Colin. »Sva pa kupila dve steklenici njihovega domačega vina, za katerega verjamem, da je izvrstno, in bo počakalo na kašno posebno priložnost,« še pojasni.

Jeseni pa na kozarček vina

»Če povzamem, Cirkulane so zanimiv kraj, zlasti za vse ljubitelje vina in tihih, mirnih trenutkov. Popotnika zagotovo navdušijo čudoviti pogledi na ogromne vinograde. Poleti verjetno ta pogled naredi še poseben vtis. So mi pa namignili, da zna biti tu še posebno živahno kasneje v jeseni, okoli martinovega, ki je praznik vina. Takrat verjetno pridem nazdravit,« za konec obljubi Colin.

Tako sta Colin in Diane ocenila obiskane kraje:

  • Urejenost, videz kraja, čistoča 9/10
  • Promet, javni prevozi, kažipoti 6/10
  • Namestitev 10/10
  • Kulinarična ponudba (hrana, pijača) 10/10
  • Ponudba kulturnih vsebin (na dan obiska) 7/10
  • Ponudba športnih dejavnosti, rekreacije, zabave 3/10
  • Ponudba na področju spominkov, kaj lahko obiskovalec kupi 10/10
  • Spletna stran kraja in znamenitosti 6/10
  • TIC – odpiralni čas, profesionalnost, prijaznost 5/10
  • Gostoljubnost, splošni vtis 8/10

SKUPAJ: 74/100

Ostala ocenjena mesta: Poljčane 92/100 Murska Sobota 86/100 Štanjel 85/100 Apače 84/100 Piran 84/100 Škofja Loka 82/100 Rogaška Slatina 78/100 Cirkulane 74/100 Muta 74/100 Cerknica 71/100 Šentrupert 53/100 Lukovica 39,5/100