Turistična patrulja

Gorje, kraj, kjer čas teče po svoje in kjer je narava še zmeraj doma

Zoran Franc
19. 6. 2020, 10.32
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 11.09
Deli članek:

Turistična patrulja je nazaj. Najprej smo obiskali Gorje.

Osebni arhiv
Temi je med potjo zelo užival.

Občina Gorje leži na Gorenjskem, nedaleč stran od Bleda, ki jo na eni strani omejuje, in malega Triglava, ki riše meje na drugi strani. Sestavljena je iz 11 vasi, ki nosijo stara slovenska imena, nastala predvsem po poimenovanju okoliških hribov oziroma dejavnosti v bližini. Tja smo tokrat poslali Grka Temisa, v nadaljevanju Temija, ki je v Slovenijo prišel na študijsko izmenjavo in ki je s seboj na izlet povabil študijsko kolegico Merlo iz Nemčije. Temi in Merla sta pri nas preživela tudi koronakrizo. »Slovenija je dežela z zelo visokim standardom življenja, ob tem pa ne smemo pozabiti, da je izjemno lepa, zelena in spokojna. Ljudje ne hitijo, so prijazni in gostoljubni ter zelo dobri govorci angleškega jezika,« je povedal Temi.

arhiv
Med sprehodom sta naletela na ostanke fužin, ki so svojo zgodbo končale leta 2901.

Vir informacij je bil Franci

Temi in Merla sta pred odhodom sicer preverila nekaj spletnih strani, ki so vsebovale iztočnico Gorje, a na njih informacij za turiste žal nista našla. Na pot do kraja sta se odpravila s pomočjo spletne strani Prevoz.org, prek katere sta spoznala Franca, ki pa je bil tudi njun prvi vir informacij o kraju. V manj kot uri so prispeli do hiše, v kateri sta rezervirala nočitev.

arhiv
Plusi in minusi Gorje.

Tam ju je sprejela prijazna gostiteljica Cvetka. »Najin prvi vtis o Gorjah je bila izjemna prostranost. Vsaka hiša ima velik vrt, ob tem pa po navadi še njivo. Tako spokojno, čisto in mirno je, skoraj kot v pravljici,« je navdušeno pripovedoval Temi.

Očarljiv pogled na Blejski grad

Po odličnem lokalnem zajtrku, ki sta si ga Temi in Merla privoščila na balkonu s čudovitim panoramskim razgledom na Blejski grad, sta se odpravila do turistične pisarne. Ta se nahaja v Zgornjih Gorjah, tik ob cerkvi. Prijazni informatorji, ki so odlični govorci tako angleškega kot nemškega jezika, so naša turista oborožili s številnimi brošurami, letaki in zemljevidi ter drugimi koristnimi informacijami, ki sta jih potrebovala.

arhiv
Kanjon reke v Vintgarju.

Ogledala sta si cerkev in spomenik padlim borcem iz prve in druge svetovne vojne, v katerega so vklesana imena in starost padlih, ki so izgubili življenje v obrambi Gorij in bližnjih vasi. Nato sta si izposodila kolesi in kolesarila do Krnice, kjer sta prečkala reko in začela raziskovati Radovno. Za sabo sta puščala čudovito dolino, pred njima pa se je vila dolga steza, ki je povezovala Krnico in Mojstrano. Območje v celoti pripada Triglavskemu narodnemu parku. »Izjemen prizor. Pot je ob robovih tlakovana z belimi, rumenimi in vijoličastimi cvetovi ter reko. Nadmorska višina je za kolesarjenje zanemarljiva in tako je ta vrsta rekreacije primerna za ljudi vseh starosti. Med potjo sva našla številne zanimivosti, hiške z zanimivo arhitekturo, kmetije s konji, kozami in kravami, manjše kapelice ...

arhiv
Tako sta Temi in Merla ocenila Gorje.

Našla sva tudi nekaj ostankov zgodovine, odkrila sva namreč ostanke fužinarstva v Radovni, ki je tam cvetelo med letoma 1571 in 1901. Krasno je bilo. No, po dolgem kolesarjenju sva si privoščila kavo in kremno rezino, ker pa se je dan bližal h koncu, sva se počasi vrnila domov in legla k počitku, saj sva nameravala naslednji dan obiskati veličastni Vintgar. Kraj, o katerem sva veliko slišala,« je dejal Temi.

Obisk Vintgarja

»Sobotno jutro sva začela zgodaj, obula pohodniške čevlje in se opravila na pohod. Kot so nama razložili, gre za enega najbolj obiskanih kanjonov v državi, ki ga spremlja neokrnjena narava, pobarvana s silovito močjo vode. Reka tam nenehno spreminja obliko, globino in svojo mogočnost, med potjo pa tvori številne slapove in bazene. Gre za slikovito destinacijo, dolgo približno tri kilometre, ki se zaključi s čudovitim 13-metrskim slapom. Lahko dodam, da so ob poti tudi koristni znaki o rastlinstvu in živalstvu, pa tudi nekaj malega je napisanega o zgodovini kraja. Ko sva se vrnila v hišo, kjer sva prenočila, sva se odločila obiskati še okoliške vasi,« je povedal Temi. Med potjo  sta uživala ob pogledih na pašnike, zelenje in gore, ki so se dvigale povsod naokoli. Po dolgem dnevu sta obiskala lokalno picerijo, kjer so jima ob pici ponudili tudi različne domače pijače in sladice. Po odlični večerji sta se vrnila do hiše in se pripravila na nedeljski odhod.

arhiv
Na poti sta srečala tudi krave, ki so se pasle na okoliških pašnikih.

Streljaj od vrveža, čista narava

»Lahko povem, da je bilo bivanje v Gorjah prava osvežitev po dvomesečni karanteni. Je čudovita destinacija, primerna za odlično sprostitev, sploh za vikend, in nedaleč od središča Ljubljane. Drži, da je število namestitev majhno, a z gotovostjo lahko trdim, da je Apartma Eržen izjemno očarljiv. Območje je primerno za družine, poleg tega lahko spoznate številne domače živali, s katerimi lahko preživite čas. Pohodniške poti so zabavne, in če je vreme toplo, se lahko ohladite tudi s kopanjem v kateri izmed rek,« je zaključil Temi.